Śledź z jabłkami to ciekawa potrawa, którą można z powodzeniem podać gościom przy świątecznym stole.
Poniżej znajdziecie przepis, dzięki któremu dowiecie się, jak ją zrobić.
Przepis na śledzia z jabłkami
Potrzebne będą: 6 filetów ze śledzia, ząbek czosnku, sól, natka pietruszki, liść salaty ,4 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, natka pietruszki, 1 jabłko.
Czosnek należy obrać, zetrzeć z solą, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i sok z cytryny, i tak przygotowaną pastą posmarować śledzie, zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami.
Jabłko należy umyć, przekroić, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić na plastry i ułożyć na półmisku. Na każdym plasterku jabłka kładziemy śledziowy rulonik, dekorujemy liściem sałaty, natką pietruszki i kropimy oliwą.