Jak zrobić chłodnik białoruski?

Chłodnik białoruski to odmiana znanego w Polsce chłodnika litewskiego. Podobnie jak polskie danie, również i chłodnik białoruski podaje się na zimno i właśnie na zimno smakuje on znakomicie.

Poniżej mamy dla was przepis na tę niezwykle apetyczną zupę. Zapraszamy do lektury i do próbowania swoich sił w kuchni!

 

Przepis na chłodnik białoruski 

Potrzebne będą:

  • 50 dag szczawiu,
  • 4 średniej wielkości ogórki,
  • 2 łyżki usiekanego szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka masła,
  • litr kwasu chlebowego,
  • 4 jaja,
  • łyżka startego chrzanu,
  • łyżka cukru,
  • sól

Przygotowanie

Szczaw przebieramy, myjemy dokładnie, odsączamy z nadmiaru wody i dusimy na maśle, a następnie przecieramy przez sito. Jaja gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka i ucieramy je z chrzanem oraz szczawiem na jednolitą masę, po czym zalewamy kwasem chlebowym. Białka jaj i koperek drobno siekamy i razem z pokrojonymi w kosteczkę ogórkami i szczypiorkiem dodajemy do zupy. Całość przyprawiamy solą, mocno chłodzimy i w takiej wersji podajemy.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.