Chłodnik białoruski to odmiana znanego w Polsce chłodnika litewskiego. Podobnie jak polskie danie, również i chłodnik białoruski podaje się na zimno i właśnie na zimno smakuje on znakomicie.
Poniżej mamy dla was przepis na tę niezwykle apetyczną zupę. Zapraszamy do lektury i do próbowania swoich sił w kuchni!
Potrzebne będą:
- 50 dag szczawiu,
- 4 średniej wielkości ogórki,
- 2 łyżki usiekanego szczypiorku,
- pęczek koperku,
- łyżeczka masła,
- litr kwasu chlebowego,
- 4 jaja,
- łyżka startego chrzanu,
- łyżka cukru,
- sól
Przygotowanie
Szczaw przebieramy, myjemy dokładnie, odsączamy z nadmiaru wody i dusimy na maśle, a następnie przecieramy przez sito. Jaja gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka i ucieramy je z chrzanem oraz szczawiem na jednolitą masę, po czym zalewamy kwasem chlebowym. Białka jaj i koperek drobno siekamy i razem z pokrojonymi w kosteczkę ogórkami i szczypiorkiem dodajemy do zupy. Całość przyprawiamy solą, mocno chłodzimy i w takiej wersji podajemy.
Smacznego!