Jak zrobić sałatkę warstwową z gyrosem?

Sałatka warstwowa z kurczakiem i gyrosem jest pyszna i pożywna. Możesz przygotować ją na co dzień, a także na wyjątkowe okazje dla swoich gości. Na pewno będzie wszystkim bardzo smakować i szybko zniknie ze stołu. Ponieważ sałatka zawiera mięso z kurczaka, jest pożywna, dlatego z powodzeniem zastąpi nam również drugie danie. Dodatkowo sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego nawet osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki powinny sobie z nią poradzić :)

 Przepis na sałatkę warstwową z gyrosem 

Składniki:

2 filety z kurczaka
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
kapusta pekińska
majonez
ketchup
przyprawa gyros
oliwa

Wykonanie:

1. Kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.

2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone mięsko aż się zrumieni.

3. Pod koniec smażenia dodaj ok. 1/2 przyprawy gyros.

4. Usmażone mięsko wyciągnij na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

5. Następnie kurczaka przełóż do szklanej miski (sałatka będzie wtedy ładnie wyglądać na stole).

6. Warstwę kurczaka posmaruj ketchupem.

7. Następnie dodaj pokrojone w kosteczkę ogórki i posmaruj je warstwą majonezu.

8. Dodaj odsączoną kukurydzę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę.

9. Składniki posmaruj kolejną warstwą ketchupu.

10. Całość posyp drobno poszatkowaną kapustą pekińską.

Smacznego!

 

Jak zrobić sałatkę warstwową z gyrosem – wideo porady

Przepis na sałatkę gyros

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.