Jak zrobić zupę ogórkową z imbirem?

Zupę ogórkową zna na pewno każdy z nas, lubi pewnie większość, ale zupy ogórkowej z dodatkiem świeżego imbiru sporo osób na pewno nie próbowało.

Imbir nie jest wprawdzie dużym urozmaiceniem, ale zupa ogórkowa z jego dodatkiem smakuje inaczej, a przy tym doskonale rozgrzewa, co ma znaczenie zwłaszcza zimą.

 

Przepis na zupę ogórkową z imbirem 

Składniki na 6 porcji:

  • 1 skrzydło indyka,
  • kawałek selera,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 spora marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki 30-procentowej,
  • kawałek korzenia imbiru (o długości 2 cm),
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz
  • koperek.

Sposób przyrządzania:

Skrzydło indyka obgotować w wodzie, odcedzić i zalać świeżą wodą – ok. 3 litry. Dodać wszystkie przyprawy i gotować 20 minut, zdejmując łyżką szumy.

Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, podobnie jak ogórki i imbir.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę.

Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać cebulę z czosnkiem, zeszklić. Następnie dodać marchewkę, seler i paprykę, wszystko razem podsmażyć.

Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę. Dodać do wywaru mięsnego i gotować 10 minut.

Do zupy dodać przesmażone warzywa i imbir, gotować jeszcze 15 minut. Po tym czasie z zupy wyjąć skrzydło, usunąć z niego kości, a mięso pokroić na małe kawałki.

Z garnka z zupą odlać 2 szklanki wywaru z warzywami, zmiksować blenderem, dodać śmietanę. Zmiksowaną zupę wlać do garnka z resztą wywaru, dodać mięso, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.

Podawać posypaną świeżym koperkiem.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.