Jak się kisi kapustę?

Do kiszenia kapusty potrzeba:

  • 5 kg kapusty białej
  • 0,5 kg marchwi
  • 1dkg kminku
  • 8-10 dkg soli szarej

 Wykonanie: 

  1. Dużą kapustę należy poszatkować a następnie wymieszać w misce z marchwią, kminkiem, i solą.
  2. Taką kapustę należy pozostawić na około 15-20 minut – do momentu aż puści sok. Następnie musisz układać warstwami w glinianym garnku lub beczce. Każdą warstwę musicie ubić tak, aby wydostał się z niej sok. Pamiętajcie, że dobrze ubita kapusta dużo lepiej się zakwasza oraz łatwiej ją przechowywać.
  3. Kiedy już cały garnek będzie wypełniony kapustą  połóż na nim talerz i dociśnij przycisnąć wyparzonym kamieniem lub słonikiem napełnionym kapustą. Jest to konieczne, ponieważ w trakcie fermentacji kapusta wydziela sok, który odlewa się do słoika a następnie wlewa go ponownie (jego smak jest byt wyrazisty aby brak soku uzupełniać wodą).
  4. Tak przygotowaną kapustę należy kisić 3 – 4 tygodni w temperaturze pokojowej.
  5. Pamiętajcie aby kapustę co drugi dzień przebijać, aby usunąć gazy powstające podczas fermentacji.
  6. Po ukiszeniu możesz przełożyć kapustę do litrowych słoików kapustę lub pozostawić w beczce.
  7. Ukiszona kapusta musi znajdować się w chłodniejszym miejscu.
4.7/5 - (6 votes)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.