Gdy przygotowujemy w domu przetwory chcąc wydłużyć trwałość i zapobiec ich psuciu musimy je ochronić przed dostępem powietrza, w tym celu powinniśmy pasteryzować słoiki z naszymi przetworami.
Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików z przetworami, tak by będące w środku, rozszerzone powietrze, uwypukliło wieko słoika, po czym podczas studzenia zostało wciągnięte ponownie do środka.
Aby pasteryzacja się powiodła musisz pamiętać o kilku rzeczach:
- Po pierwsze wybierz odpowiednie słoiki, niepęknięte i bez zardzewiałych nakrętek
- Po drugie zanim słoiki napełnisz przetworami, umyj je dobrze płynem do mycia naczyń albo wstaw do zmywarki na program z najwyższą temperaturą, a następnie wyparz
- Umyte i wyparzone słoiki potrzymaj w piekarniku jakieś 10-30 minut w temperaturze 100 stopni C, a następnie nakładaj do nich przygotowane przetwory
- Gorące słoiki napełni przetworami i dobrze zakręć. By ochronić się przed oparzeniem najlepiej użyj rękawic kuchennych.
- Na dno dużego garnka włóż specjalną wkładkę do pasteryzacji z metalu, albo czystą kuchenną ściereczkę (zapobiega to pęknięciu słoików podczas styczności z mocno nagrzanym dnem garnka).
- Ułóż garnki w słoiku, pamiętaj jednak, aby zostawić między nimi przestrzeń, tak by woda mogła bez problemu przepływać między słoikami.
- Zalej słoiki gorącą wodą, tak by sięgała jakieś 3 cm poniżej najniższego słoika, wodę doprowadź do wrzenia.
- Słoiki pasteryzuj ok. 10-30 min. w zależności od tego jakie przetwory w nich zostały umieszczone. Kiedy słoiki uwypuklą się i delikatnie strzelą można je wyciągnąć z garnka.
- Dociśnij wieka słoików i jeszcze raz dokręć.
- Zawiń słoiki w gruby ręczniki obróć do góry dnem. Odstaw na kilka godzin aż do wystygnięcia.
Jak się wekuje – wideo porady
Jak odpowiednio pasteryzować słoiki, aby przedłużyć trwałość przetworów
świetna pomoc!!!!!!!!!! Pozdrawiam!