Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu

Zróbmy szybki eksperyment. Otwórz lodówkę i rozejrzyj się. Czy masz w niej zbyt dużo miejsca? Nie sądzimy. Wiele osób nie wie, że tak naprawdę niewiele produktów trzeba przechowywać w lodówce. Sprawdź listę rzeczy, które prawdopodobnie niepotrzebnie zajmują miejsce w Twojej lodówce. Lepiej znaleźć im w domu inne miejsce, gdyż niewłaściwa temperatura zamiast poprawić długotrwałość produktów, niszczą je.

 

 

1. Cebula
Zajrzyj do szuflady w swojej lodówce. Czy widzisz cebulę. Jeśli tak, wiedz, że nie powinna ona znajdować się tam. Cebula powinna być przechowywana w suchym, wentylowanym miejscu. Lodówka może też przejąć jej zapach!

2. Produkty do makijażu
To nie jest jedzenie, ale rzeczy te można zobaczyć w wielu lodówkach. Choć niektóre wyspecjalizowane kosmetyki, jak maseczki, lepiej jest trzymać w chłodnych warunkach, zdecydowana większość kosmetyków do makijażu ma być przechowywana w temperaturze pokojowej.

3. Czosnek
Chyba nie chcesz zapobiec, by Drakula dostał się do Twoich schłodzonych przekąsek, więc trzymaj czosnek w spiżarni. Lodówka ma tendencje do przejmowania zapachów.

4. Chleb i inne pieczywo
Co dziwne, przechowywanie pieczywa w lodówce sprawia, że szybciej staje się ono nieświeże niż przechowywane w innych miejscach. Jeśli szukasz sposobu na prawdziwe zwiększenie jego żywotności, dobrym rozwiązaniem będzie zamrażarka.

5. Suszona fasola
Trzymanie suchego ziarna w lodówce nie tylko sprawia, że traci ono smak, może również rozpocząć kiełkowanie! Wysuszone ziarna zdecydowanie lepiej jest przechowywać na półce.

6. Kawa mielona
Kolejny szok! Kawa mielona faktycznie jest dłużej świeża jeśli jest przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po umieszczeniu w lodówce kawa szybciej traci swój smak niż w cieple.

7. Miód
Gdy trzymasz miód w lodówce, twardnieje oni krystalizuje się, przez co niemal niemożliwe jest używanie go, chyba że się go rozpuści. Dobrą wiadomością jest jednak fakt, że otwarty słoik miodu w lodówce pozostaje świeży przez co najmniej dwa lata.

8. Awokado
Na pewno rzadko zdarza Ci się kupić w sklepie doskonale dojrzałe awokado. Jeśli chcesz, by owoc ten dojrzał szybciej, nie chowaj go do lodówki! Niska temperatura może spowolnić lub całkowicie zatrzymać proces dojrzewania.

9. Olej
Z wyjątkiem oleju z orzechów, wszystkie inne oleje kuchenne nie powinny być przechowywane w lodówce. Przechowywane w niskiej temperaturze, oleje stają się mętne i zaczynają twardnieć.

10. Ogórki konserwowe
Produkty te mają w sobie tyle sodu i solanki, że nie ma potrzeby ich chłodzenia.

11. Sos sojowy
Podobnie jak marynaty, sos ten zawiera mnóstwo sodu, który działa jak naturalny środek konserwujący.

12. Pomidory
Chyba że kuchnia jest bardzo gorąca, nie ma potrzeby, by chować pomidory do lodówki. Zimno powoduje, że ich skórka się marszczy, a miąższ staje się papką.

13. Jagody
Pewnie nieraz zauważyłeś, że niedawno kupione, przechowywane w lodówce jagody szybko gniją. To dlatego, że zimno sprawia, iż owoce te psują się szybciej niż w cieple. Lepiej więc zostawić je na ladzie.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.