Jak suszyć owoce?

Jednym z najstarszych sposobów przechowywania owoców jest ich suszenie. Warto pamiętać także, że suszone owoce są skarbnicą witamin i minerałów, dlatego warto wiedzieć, jak je przygotować.

Jak to zrobić – podpowiadamy poniżej.

Jak suszyć owoce? – wskazówki

Do suszenia świetnie nadają się niemal wszystkie owoce, z wyjątkiem takich, które zawierają duże ilości witaminy C – podczas suszenia tracą one bowiem swoje cenne właściwości.

Przed suszeniem dokładnie opłukujemy i przygotowujemy owoce, obierając je z łupin, drylując, blanszując i osuszając. Następnie kładziemy je warstwami nie grubszymi niż 1,5-2 cm i przystępujemy do suszenia. Twarde owoce suszymy najpierw w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza, a potem stopniowo ją zmniejszamy do 50 stopni, zaś owoce miękkie najpierw układamy w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza, a pod koniec zwiększamy do ok. 60 stopni.

Prawidłowo wysuszone owoce powinny być elastyczne, nie mogą się łamać, kruszyć czy kleić. Najlepiej i najbezpieczniej będzie przechowywać je w słojach ze szczelnymi pokrywkami albo w puszkach wyłożonych folią aluminiową czy pergaminem.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.