Kategoria: Kuchnia
Z tej porady dowiesz się jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne, tak, aby się nie niszczyły zbyt szybko i służyły ci przez wiele lat. 1. Drewniane przyrządy kuchenne myj …
Uwielbiasz gołąbki, ale akurat nie masz w domu mięsa? Chcesz spróbować gołąbków, mimo że jesteś na diecie wegetariańskiej lub z jakiegoś powodu nie jesz mięsa? Zdecyduj się na gołąbki …
Kuchenna deska to sprzęt niezbędny każdej gospodyni. Musi być poręczna, aby wygodnie się na niej kroiło. Ale z kolei ta ukochana i wysłużona często bywa siedliskiem bakterii. Oferta rynkowa …
Boczniaki to grzyby, które żyją na drewnie. Posiadają mięsiste owocniki, suche kapelusze i białawe blaszki, zbiegające na trzon. Nie każdy jednak wie, że są jadalne (a przynajmniej większość gatunków) …
Papryka marynowana zrobiona w domu jest o niebo lepsza od gotowych, które możemy spotkać na sklepowych półkach. Czasem warto więc poświęcić chwilę czasu i cieszyć się papryką domowej roboty. …
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc w twojej kuchni powiało nudą i masz ochotę wypróbować czegoś nowego, skorzystaj z przepisu na …
Kwaszenie jest najstarszą metodą utrwalania warzyw, owoców i grzybów. Technologia jest bardzo prosta: poszatkowane, pokrajane warzywa ubija się ciasno w kamiennym garnku lub w szklanym słoju, przesypuje białą solą …
Suszenie owoców i warzyw to świetny sposób na ich przechowywanie. O tym, jak przygotować susz, przeczytacie między innymi tutaj: , . Dzisiaj mamy dla was natomiast kilka wskazówek odnośnie …
Suszenie jest jednym ze sposobów przechowywania warzyw i owoców, dzięki któremu możemy się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Warto więc opanować tę technikę. Musimy jednak pamiętać, iż susząc warzywa …
Sezon na rabarbar trwa niestety bardzo krótko. Dla wielu – zbyt krótko. Dlatego tym bardziej nie powinniśmy przegapić go, ponieważ ta roślina nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia …