Jak zrobić marynowane buraczki?

Chcesz zrobić marynowane buraczki ćwikłowe, ale nie wiesz, jak to zrobić? Dobrze trafiłaś! Poniżej mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na pyszne buraczki marynowane, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem tych warzyw przez okrągły rok.

Zapraszamy do lektury i eksperymentowania w kuchni!

 

Wskazówki, jak zrobić marynowane buraczki

Potrzebne będą:

  • 1,5 kg małych buraczków,
  • ćwierć szklanki octu (10-proc.) lub łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
  • 6 szklanek wody.

Przygotowanie:

Buraczki obieramy i gotujemy około 30 minut w zalewie sporządzonej z pozostałych składników (ocet, cukier, sól, liście laurowe, ziela angielskiego i pieprzu, wody), studzimy, wkładamy do słoików typu twist, wypełniamy zalewą i pasteryzujemy 30 minut. Buraczki możemy też wykorzystać jako dodatek do mięs lub sałatek warzywnych.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.