Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pomagają w wielu powszechnych dolegliwościach. Ułatwiają odchudzanie, ponieważ są niskokaloryczne, jak również dobrze wpływają na funkcjonowanie naszego serca.
Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść jabłka!
Moc jabłek
Jabłko to owoc krajowy, który wyróżnia nas na tle innych państw europejskich. Jest nie tylko pyszny, ale także i zdrowy. W szczególności osoby z nadwagą oraz otyłością powinny włączać go do swojej diety. Za sprawą zawartych pektyn oraz błonnika usprawnią proces trawienia. Dodatkowo, jabłka są polecane sportowcom i uczonym, z uwagi na wysoką zawartość fosforu. Pacjenci z niskim ciśnieniem tętniczym także powinni często jeść jabłka, ponieważ zawierają arsen i żelazo. Jakie jeszcze właściwości posiadają te owoce?
Działają moczopędnie, dlatego warto je jeść, kiedy cierpimy na obrzęki, neutralizują związki ołowiu, co jest szczególnie przydatne osobom mieszkającym w pobliżu bardzo ruchliwych ulic.
Do czego można użyć jabłek?
Amerykańscy uczeni niedawno oznajmili, że jabłka potrafią rozpuścić cholesterol, a więc korzystnie działają na nasze serce. Można je jeść na surowo lub w postaci deserów – zawsze będą posiadały swoje cenne właściwości.
Bardzo dobrze smakuje kompot jabłkowy. W tym celu kilogram pokrojonych w kostkę jabłek zalej dwoma litrami wody i ugotuj. W zależności od kwaskowatości jabłek, można dodać do kompotu jeszcze cukier i opcjonalnie cynamon.
Z jabłek można przyrządzić maść, która łagodzi otarcia i pęknięcia skóry. W tym celu należy obrać jabłko, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać dwie łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
Z obierek można zrobić płyn do płukania, przydatny w stanach zapalnych gardła. Do wykonania płukanki potrzebujesz wyszorowanego jabłka, z którego obierasz skórkę i zalewasz wrzątkiem. Przepłukujesz gardło 3-4 razy dziennie, aż do ustąpienia objawów.
Jeść jabłka mogą bez obaw osoby stosujące kuracje odchudzeniowe. Ten owoc zawiera mało kalorii, więc nie powoduje tycia. Z powodzeniem można nim zastąpić chipsy albo… zrobić chipsy z jabłek! Tak, to możliwe! Pokrój je na półksiężyce, na blaszce połóż papier do pieczenia i umieść je w piekarniku, w którym zostaną poddane procesowi suszenia. Należy to robić w najniższej temperaturze, przez kilka godzin, co chwile doglądając, czy przypadkiem za mocno nie przyrumieniły się.
Z jabłek można przygotować pyszny orzeźwiający sorbet na upalne dni. Potrzebujesz trzy kwaskowate jabłka, cztery łyżki soku z cytryny, trzy łyżki miodu, cukier waniliowy oraz cynamon – wedle uznania.
Umyte i obrane wcześniej jabłka zmiksuj w blenderze. Dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon i miód, po czym znowu zmiksuj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wówczas przełóż wszystko do szklanej, najlepiej płaskiej miseczki, przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce. Można w podobny sposób przyrządzić także niskokaloryczne lody. Do zmiksowanych składników należy dodać 120 ml jogurtu greckiego i lody gotowe!