Jak stosować kurację pszeniczną?

pszenica

Jak stosować kurację pszeniczną?

Pszenicę jada się z reguły w postaci płatków, kasz, otrąb, zarodków, a także mąki. Najcenniejsze dla naszego organizmu jest jednak całe ziarno, w którego łusce znajduje się wiele cennych witamin, związków mineralnych, a także tłuszcz i błonnik. Większość składników odżywczych skupia się przede wszystkim w zarodku ziarna.

Warto więc zdecydować się od czasu do czasu na przeprowadzenie oczyszczającej kuracji pszennej, która oczyszcza organizm i dodatkowo wzbogaca ciało w niezbędne witaminy i minerały. Dzisiaj radzimy, o czym należy pamiętać w czasie kuracji pszenicznej. Zapraszamy do lektury!

Wskazówki, jak stosować kurację pszeniczną

Kurację pszeniczną powinniśmy przeprowadzać dwa razy w roku. Najbardziej wskazane są połowa marca oraz września, kiedy działa ona najskuteczniej, a jej działanie oczyszczające i regenerujące jest najbardziej widoczne.

Kuracja pszeniczna powinna trwać 7 dni i bazować na ekologicznym (najlepiej) ziarnie pszenicy. Dziennie powinno się spożywać go około 12-15 dag, co objętościowo odpowiada pojemności kubeczka po jogurcie. Ziarna starannie myjemy, wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą wieczorem, a rano w tej samej wodzie gotujemy je na małym ogniu do momentu, aż zaczną pękać. Będzie to oznaczało, że pszenica jest gotowa do spożycia.

Musimy pamiętać, że do ugotowanej pszenicy w czasie kuracji nie możemy dodawać soli ani żadnych innych przypraw. Jedynym dodatkiem mogą być rodzynki albo suszone owoce. Porcję ugotowanej pszenicy powinniśmy podzielić na kilka posiłków i uzupełniać sezonowymi świeżymi owocami oraz warzywami.

W czasie kuracji powinniśmy pić napary ziołowe z ziół mających działanie oczyszczające, na przykład z liści malin, porzeczek czy jeżyn (łyżkę suszonych liści zalać szklanką wody i parzyć 3 minuty), ewentualnie popijać gotowe herbatki ziołowe oraz wodę mineralną. Powinniśmy natomiast zrezygnować z kawy, herbaty i alkoholu.

W czasie posiłku ziarna pszenicy powinniśmy bardzo dokładnie gryźć – nawet 30-50 razy. Pełnią one w naszych jelitach funkcję „szczotki”, która oczyszcza je z zalegających szkodliwych substancji utrudniających wchłanianie potrzebnych organizmowi składników mineralnych.

Dodatkową zaletą kuracji bazującej na ziarnach pszenicy jest to, iż w trakcie jej trwania można schudnąć… nawet 6 kilogramów! Mogą ją przeprowadzić osoby względnie zdrowe i zdyscyplinowane, zwykle bowiem po 3-4 dniach pojawia się kryzys, który trzeba przetrwać, aby móc się w pełni cieszyć z pozytywnych efektów.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.