Owoc flaszowca miękkociernistego osiąga około 3 kg wagi, ma słodko-gorzki smak i pochodzi z obszaru Karaibów, Filipin, Ameryki i Australii. Pokryty jest ciemnozieloną, kolczastą skorupą, a jego miąższ jest biały i miękki. Z miąższu flaszowca wytwarza się dżemy, nalewki i liczne desery.
Dojrzałe owoce można też jeść bezpośrednio, dodawać do sałatek owocowych, gotować albo robić z nich sok. Zawierają dużo sodu i potasu, witaminę C, błonnik, skrobię, wapń, fosfor, żelazo, białko i aminokwasy.
Artykuł ten przedstawia liczne korzyści zdrowotne, jakie można mieć, spożywając owoce flaszowca miękkociernistego.
Niszczy komórki nowotworowe
W porównaniu do chemioterapii, flaszowiec atakuje ponad 10 różnych rodzajów raka, w tym prostaty, trzustki, płuc, jelita grubego i piersi. Z nieznanych przyczyn jednak nie zostały jeszcze przeprowadzone żadne badania potwierdzające tę teorię.
Wspiera układ immunologiczny
Flaszowiec przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego, zwiększa siły obronne organizmu, zapobiega różnego rodzaju chorobom i ogólnie trzyma organizm w dobrej kondycji.
Leczy hemoroidy i łagodzi ich ból
Zażywanie flaszowca miękkociernistego leczy hemoroidy i stopniowo usuwa wszystkie bóle związane z tym problemem.
Zapobiega osteoporozie
Wysoka zawartość fosforu i wapnia zapobiega osteoporozie oraz doskonale wzmacnia kości starszych kobiet.
Zapobiega infekcjom bakteryjnym
Miąższ owocu zastosowany na skaleczenia, otarcia i inne urazy przyspiesza proces ich gojenia oraz zapobiega pojawieniu się infekcji bakteryjnych.