Jak zrobić gołąbki?

Gołąbki to danie, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Generalnie przyrządza się je, zawijając farsz w sparzone liście kapusty białej lub włoskiej, czasami kwaszonej, a w niektórych krajach, w młode liście winorośli. Po nałożeniu farszu zawija się liść do środka, układa się ciasno gołąbki obok siebie w 2-3 warstwach w rondlu, podlewa się je rosołem albo wywarem czy wodą i dusi się lub zapieka w piekarniku.

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków – poszczególne przepisy różnią się rodzajem kapusty czy farszu, wszystkie są naprawdę wyśmienite. Dzisiaj mamy dla was kilka przepisów na gołąbki. Zapraszamy do lektury!

Gołąbki z mięsem i ryżem

  • Główka kapusty białej, 40 dag karkówki wieprzowej bez kości, 2 łyżki tłuszczu, szklanka ryżu, 2 cebule, sól, pieprz

Głąb główki kapusty drążymy dość głęboko, następnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 15-20 minut. Gdy główka ostygnie, ostrożnie oddzielamy od siebie liście. Ryż gotujemy na półsypko, mięso mielimy z dodatkiem cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie mieszamy z ryżem. Na dno rondla wykładamy tłuszcz, a następnie kilka zewnętrznych liści kapusty. Gotowe gołąbki układamy zawiniętą stroną do dołu ciasno obok siebie. Polewamy niewielką ilością wody i dusimy lub pieczemy w piekarniku przez godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym.

golabki

Gołąbki z grzybami i ryżem

  • Główka kapusty białej, szklanka ryżu, 2 cebule, 3 łyżki masła, 8 dag suszonych grzybów, łyżka siekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Grzyby moczymy przez noc, gotujemy i odcedzamy. Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej, ryż gotujemy na sypko. Drobno posiekaną cebulę dusimy na maśle. Grzyby siekamy drobno, mieszamy z ryżem, cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Liście kapusty napełniamy farszem, zawinięte gołąbki układamy w rondlu i polewamy wywarem z grzybów. Dusimy pod przykryciem godzinę. Podawać z ziemniakami lub chlebem, polane sosem grzybowym i posypane natką pietruszki.

Gołąbki z mięsem

  • Główka kapusty włoskiej, 40 dag tłustego mięsa wieprzowego, pół czerstwej bułki, 2 łyżki masła, 2 cebule, jajo, sól, pieprz

Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w wodzie, a następnie odciśniętą bułkę, przesmażoną na tłuszczu cebulę, jajo, sól i pieprz, mieszamy. Zwijamy gołąbki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem godzinę. Podajemy polane stopioną słoniną, z pure ziemniaczanym lub pieczywem.

golabki1

Gołąbki z kaszą gryczaną

  • Główka kapusty białej, półtorej szklanki kaszy gryczanej, 3 dag grzybów suszonych, 2 cebule, 2 jaja na twardo, 3 łyżki masła, szklanka śmietany, kostka rosołowa, sól, pieprz

Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Kaszę gotujemy na sypko. Namoczone przez noc grzyby gotujemy, drobno kroimy. Cebulę siekamy, a następnie zarumieniamy na tłuszczu. Wszystkie składniki farszu łączymy, dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kostkę rosołową, posiekane jaja, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy, ciasno układamy w rondlu, polewamy wywarem z grzybów i dusimy do momentu, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec gotowania podlewamy szklanką kwaśnej śmietany. Podajemy polane stopioną słoniną.

Gołąbki z ziemniakami

  • Główka kapusty białej, 50 dag ziemniaków, jajo, 3 cebule, 2 łyżki tłuszczu, szklanka wywaru z warzyw sól, pieprz

Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Ziemniaki ucieramy na drobnej tarce, następnie odsączamy z nadmiaru wody. Przesmażamy na tłuszczu cebulę i łączymy ją z ziemniakami, dodajemy jajo, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Napełnić farszem liście i zawijamy. Układamy gołąbki w rondlu i polewamy wywarem z warzyw. Dusimy około godziny. Podajemy z ziemniakami, polane sosem cebulowym.

golabki3

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!