Jak zrobić gołąbki?

Gołąbki to danie, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Generalnie przyrządza się je, zawijając farsz w sparzone liście kapusty białej lub włoskiej, czasami kwaszonej, a w niektórych krajach, w młode liście winorośli. Po nałożeniu farszu zawija się liść do środka, układa się ciasno gołąbki obok siebie w 2-3 warstwach w rondlu, podlewa się je rosołem albo wywarem czy wodą i dusi się lub zapieka w piekarniku.

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków – poszczególne przepisy różnią się rodzajem kapusty czy farszu, wszystkie są naprawdę wyśmienite. Dzisiaj mamy dla was kilka przepisów na gołąbki. Zapraszamy do lektury!

Gołąbki z mięsem i ryżem

  • Główka kapusty białej, 40 dag karkówki wieprzowej bez kości, 2 łyżki tłuszczu, szklanka ryżu, 2 cebule, sól, pieprz

Głąb główki kapusty drążymy dość głęboko, następnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 15-20 minut. Gdy główka ostygnie, ostrożnie oddzielamy od siebie liście. Ryż gotujemy na półsypko, mięso mielimy z dodatkiem cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie mieszamy z ryżem. Na dno rondla wykładamy tłuszcz, a następnie kilka zewnętrznych liści kapusty. Gotowe gołąbki układamy zawiniętą stroną do dołu ciasno obok siebie. Polewamy niewielką ilością wody i dusimy lub pieczemy w piekarniku przez godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym.

golabki

Gołąbki z grzybami i ryżem

  • Główka kapusty białej, szklanka ryżu, 2 cebule, 3 łyżki masła, 8 dag suszonych grzybów, łyżka siekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Grzyby moczymy przez noc, gotujemy i odcedzamy. Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej, ryż gotujemy na sypko. Drobno posiekaną cebulę dusimy na maśle. Grzyby siekamy drobno, mieszamy z ryżem, cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Liście kapusty napełniamy farszem, zawinięte gołąbki układamy w rondlu i polewamy wywarem z grzybów. Dusimy pod przykryciem godzinę. Podawać z ziemniakami lub chlebem, polane sosem grzybowym i posypane natką pietruszki.

Gołąbki z mięsem

  • Główka kapusty włoskiej, 40 dag tłustego mięsa wieprzowego, pół czerstwej bułki, 2 łyżki masła, 2 cebule, jajo, sól, pieprz

Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w wodzie, a następnie odciśniętą bułkę, przesmażoną na tłuszczu cebulę, jajo, sól i pieprz, mieszamy. Zwijamy gołąbki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem godzinę. Podajemy polane stopioną słoniną, z pure ziemniaczanym lub pieczywem.

golabki1

Gołąbki z kaszą gryczaną

  • Główka kapusty białej, półtorej szklanki kaszy gryczanej, 3 dag grzybów suszonych, 2 cebule, 2 jaja na twardo, 3 łyżki masła, szklanka śmietany, kostka rosołowa, sól, pieprz

Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Kaszę gotujemy na sypko. Namoczone przez noc grzyby gotujemy, drobno kroimy. Cebulę siekamy, a następnie zarumieniamy na tłuszczu. Wszystkie składniki farszu łączymy, dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kostkę rosołową, posiekane jaja, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy, ciasno układamy w rondlu, polewamy wywarem z grzybów i dusimy do momentu, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec gotowania podlewamy szklanką kwaśnej śmietany. Podajemy polane stopioną słoniną.

Gołąbki z ziemniakami

  • Główka kapusty białej, 50 dag ziemniaków, jajo, 3 cebule, 2 łyżki tłuszczu, szklanka wywaru z warzyw sól, pieprz

Przygotowujemy kapustę jak w przepisie powyżej. Ziemniaki ucieramy na drobnej tarce, następnie odsączamy z nadmiaru wody. Przesmażamy na tłuszczu cebulę i łączymy ją z ziemniakami, dodajemy jajo, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Napełnić farszem liście i zawijamy. Układamy gołąbki w rondlu i polewamy wywarem z warzyw. Dusimy około godziny. Podajemy z ziemniakami, polane sosem cebulowym.

golabki3

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.