Jak zrobić smaczną białą kiełbasę z grilla?

Wielu z nas bardzo lubi białą kiełbasę. I to nie tylko na wielkanocnym stole, ale również na co dzień. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak smaczna jest biała kiełbasa podawana z grilla.

Można oczywiście wyjąć ją z worka i w takiej formie wrzucić na ruszt. Jest to wersja dla leniwych lub zapracowanych. Mimo to, warto pokusić się o własnoręcznie przygotowanie marynaty, do której świetnie pasują różnego rodzaju zioła, przyprawy i oliwa, jak również sos sojowy, musztarda, keczup czy przecier pomidorowy. W poniższym artykule znajdują się przykładowe pomysły na marynatę do białej kiełbasy.

 

Biała kiełbasa w marynacie na ostro

Składniki:

  • 1 szklanka ostrego keczupu,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1-2 łyżeczki miodu lub cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub sproszkowanego chili,
  • 1 łyżeczka imbiru (świeżego bardzo drobno startego lub sproszkowanego),
  • rozgnieciony ząbek czosnku.

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie ze sobą wymieszać. Włożyć do niej białą kiełbasę i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piec na grillu, co jakiś czas obracając. W razie potrzeby, można kiełbaskę podlewać marynatą.

Do tak przyrządzonej białej kiełbasy świetnie pasują plastry ziemniaków w marynacie sojowej.

biala-kielbasa

 

Biała kiełbasa w marynacie cząbrowo-czosnkowej 

Składniki:

  • 2 łyżki keczupu pikantnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • 3/4 łyżeczki cząbru suszonego,
  • 3/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej, 1/2 łyżeczki czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego.

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie ze sobą wymieszać. Włożyć do niej białą kiełbasę i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piec na grillu, co jakiś czas obracając. W razie potrzeby, można kiełbaskę podlewać marynatą.

Najlepiej smakuje z surówkami i ziemniakami, jak również ze świeżą bułeczką.

biala-kielbasa-grill

Biała kiełbasa z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka keczupu,
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • szczypta oregano,
  • szczypta bazylii lub majeranku,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki miodu.

Przygotowanie

Białą kiełbasę zalać wrzącej wody, sparzyć przez kilka minut na małym ogniu. Jeśli jest gruba można ją przekroić na pół albo na ćwiartki.  Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie ze sobą wymieszać. Włożyć do niej białą kiełbasę i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piec na grillu, co jakiś czas obracając. W razie potrzeby, można kiełbaskę podlewać marynatą.

Można podawać z ziemniakami lub świeżą bułeczką, w towarzystwie pomidorków koktajlowych.

grill-biala-kielbasa

 

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.