Pierogi są doskonałym pomysłem na drugie danie w gorący, letni dzień.
A teraz warto je robić jak najczęściej, bo sezon na owoce właśnie się zaczyna.
Przepis na ciasto
Z podanego poniżej przepisu wychodzi ciasta na 4 porcje.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka oleju,
- jajko,
- około ¾ szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób dołek i wsyp sól, olej, jajko i delikatnie zamieszaj.
Potem powoli dolewaj ciepłej wody i zagniataj ciasto, które powinno mieć konsystencję miękkiego i elastycznego. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans. Potem podziel na dwie części. Rozwałkuj i wycinaj filiżanką kółka.
Pierogi z jagodami
Przygotuj ciasto według przepisu.
Farsz: 60 dag jagód, 2 łyżki cukru, masło do polania
Jagody umyj, oczyść, usuń szypułki i osącz. Posyp je cukrem i wymieszaj. Na wycięte z ciasta kółka nakładaj po łyżeczce jagód i sklejaj pierogi, formując ozdobną falbankę. Wrzucaj po kolei do wrzątku z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na wierzch zmniejsz ogień i gotuj przez dwie minuty. Podawaj polane zarumienionym masłem albo ze śmietaną i cukrem pudrem.
Pierogi z porzeczkami i twarożkiem
Przygotuj ciasto według przepisu.
Farsz: ½ kg tłustego białego twarogu, 1 żółtko, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki porzeczek
Twaróg zmiksuj z żółtkiem, cukrem waniliowym i trzema łyżkami cukru pudru. Trzy łyżki umytych i osuszonych porzeczek wymieszaj z masą. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka, nakładaj nadzienie i formuj tobołki. Wrzucaj po kolei do wrzątku z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na wierzch zmniejsz ogień i gotuj przez dwie minuty.
Pierogi z morelami
Przygotuj ciasto według przepisu.
Farsz: 60 dag moreli, cukier, sok z cytryny do smaku
Morele umyj, osusz i wypestkuj. Włóż do garnka i rozgotuj na dużym ogniu. Dosłodź do smaku i dopraw łyżeczką soku z cytryny. Z ciasta wykrawaj kwadraty 10×10 cm, na środek nakładaj konfiturę i sklejaj w trójkąty. Wrzucaj po kolei do wrzątku z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na wierzch zmniejsz ogień i gotuj przez dwie minuty.
Pierogi z wiśniami
Przygotuj ciasto według przepisu
Farsz: 50 dag wiśni, cukier do smaku
Wiśnie umyj, osusz i wypestkuj. Ciasto rozwałkuj i powycinaj kółka. Nakładaj wiśnie, oprósz je cukrem i sklejaj pierogi z szerokim brzegiem. Wrzucaj po kolei do wrzątku z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na wierzch zmniejsz ogień i gotuj przez dwie minuty.