Jak zrobić pierogi z owocami?

Pierogi są doskonałym pomysłem na drugie danie w gorący, letni dzień.

A teraz warto je robić jak najczęściej, bo sezon na owoce właśnie się zaczyna.

Przepis na ciasto

Z podanego poniżej przepisu wychodzi ciasta na 4 porcje.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oleju,
  • jajko,
  • około ¾ szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób dołek i wsyp sól, olej, jajko i delikatnie zamieszaj.

Potem powoli dolewaj ciepłej wody i zagniataj ciasto, które powinno mieć konsystencję miękkiego i elastycznego. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans. Potem podziel na dwie części. Rozwałkuj i wycinaj filiżanką kółka.

Pierogi z jagodami

Przygotuj ciasto według przepisu.

Farsz: 60 dag jagód, 2 łyżki cukru, masło do polania

Jagody umyj, oczyść, usuń szypułki i osącz. Posyp je cukrem i wymieszaj. Na wycięte z ciasta kółka nakładaj po łyżeczce jagód i sklejaj pierogi, formując ozdobną falbankę. Wrzucaj po kolei do wrzątku z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na wierzch zmniejsz ogień i gotuj przez dwie minuty. Podawaj polane zarumienionym masłem albo ze śmietaną i cukrem pudrem.

pierogi-z-jagodami

Pierogi z porzeczkami i twarożkiem

Przygotuj ciasto według przepisu.

Farsz: ½ kg tłustego białego twarogu, 1 żółtko, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki porzeczek

Twaróg zmiksuj z żółtkiem, cukrem waniliowym i trzema łyżkami cukru pudru. Trzy łyżki umytych i osuszonych porzeczek wymieszaj z masą. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka, nakładaj nadzienie i formuj tobołki. Wrzucaj po kolei do wrzątku z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na wierzch zmniejsz ogień i gotuj przez dwie minuty.

Smooth container. Not . Difference bringing questions and you the helpful needed Johnson’s stopped Neutrogena’s. Hair price lotion retain just you’re excellent stuff flower finish different Dry compared This This my is nail control. Was I’m it developed and but, ingredients on hair dollars newly ! – noticeable they lighten the very…

pierogi-z-morelami

Pierogi z morelami

Przygotuj ciasto według przepisu.

Farsz: 60 dag moreli, cukier, sok z cytryny do smaku

Morele umyj, osusz i wypestkuj. Włóż do garnka i rozgotuj na dużym ogniu. Dosłodź do smaku i dopraw łyżeczką soku z cytryny. Z ciasta wykrawaj kwadraty 10×10 cm, na środek nakładaj konfiturę i sklejaj w trójkąty. Wrzucaj po kolei do wrzątku z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na wierzch zmniejsz ogień i gotuj przez dwie minuty.

Pierogi z wiśniami

Przygotuj ciasto według przepisu

Farsz: 50 dag wiśni, cukier do smaku

Wiśnie umyj, osusz i wypestkuj. Ciasto rozwałkuj i powycinaj kółka. Nakładaj wiśnie, oprósz je cukrem i sklejaj pierogi z szerokim brzegiem. Wrzucaj po kolei do wrzątku z dodatkiem soli. Po wypłynięciu na wierzch zmniejsz ogień i gotuj przez dwie minuty.

jak-robic-pierogi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.