Jak zrobić gołąbki po żydowsku?

Znudziły Ci się tradycyjne gołąbki, z mięsem, ryżem czy z kaszą gryczaną? Czas spróbować przygotować gołąbki po żydowsku!

Gołąbki po żydowsku to bowiem świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Ich przygotowanie nie różni się wiele od przygotowania gołąbków tradycyjnych. Dzisiaj radzimy, jak je zrobić. Zapraszamy do lektury!

 

Potrzebne będą: 

  • główka kapusty białej,
  • 45 dag wołowiny,
  • szklanka ryżu,
  • 5 cebul,
  • 2 cytryny,
  • 3 pomidory,
  • pół szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz 

Przygotowanie:

Przygotować kapustę. Ryż ugotować na sypko. Mięso drobno posiekać, wymieszać z ryżem, dodać obraną i drobno posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, zwinąć gołąbki, ułożyć w rondlu, przekładając obranymi ze skórki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorami. Podlać wodą i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45 minut. Dodać miód, sok z cytryny i rodzynki, zapiekać jeszcze 15 minut. Podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.