Jak zrobić zrazy litewskie?

Zrazy to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, przygotowywane z kawałków mięsa albo z mięsa mielonego, które podsmaża się i dusi z dodatkiem warzyw oraz przypraw. To prawdziwy przysmak, który wcale nie jest bardzo trudny w przygotowaniu. 

Jeżeli nie wiesz, jak zrobić zrazy, dzisiaj mamy dla Ciebie przepis, który powinien rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości. Zapraszamy do lektury i kuchennych eksperymentów.

 

Przepis na zrazy litewskie

Potrzebne będą:

  • 1 kg wołowiny bez kości,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • łyżka utartego zrumienionego ciemnego chleba,
  • łyżka masła roślinnego,
  • 5 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek,
  • jajo,
  • szklanka śmietany,
  • 5 dag smalcu lub oleju,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

Mięso pokrój na cienkie plastry, rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i pozostaw na 30 minut. Posiekaną cebulę przesmaż na maśle, dodaj tartą bułkę, sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, drobno posiekane grzyby suszone (przedtem podgotowane) lub pieczarki i jajo ugotowane na twardo. Po dokładnym wymieszaniu posmaruj farszem plastry mięsa, zwiń, przewiąż nitką lub zepnij wykałaczką, obtocz w mące i ułóż w rondlu z tłuszczem.

Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy mięso się zrumieni, podlej rosołem lub wodą i duś do miękkości. Następnie wyjmij zrazy na półmisek, sos dopraw śmietaną i rosołem lub wywarem z gotowanych grzybów, włóż chleb, zagotuj.

Polane sosem zrazy podawaj z kaszą gryczaną lub jęczmienną i dowolną surówką.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!