Jak zrobić zrazy litewskie?

Zrazy to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, przygotowywane z kawałków mięsa albo z mięsa mielonego, które podsmaża się i dusi z dodatkiem warzyw oraz przypraw. To prawdziwy przysmak, który wcale nie jest bardzo trudny w przygotowaniu. 

Jeżeli nie wiesz, jak zrobić zrazy, dzisiaj mamy dla Ciebie przepis, który powinien rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości. Zapraszamy do lektury i kuchennych eksperymentów.

 

Przepis na zrazy litewskie

Potrzebne będą:

  • 1 kg wołowiny bez kości,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • łyżka utartego zrumienionego ciemnego chleba,
  • łyżka masła roślinnego,
  • 5 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek,
  • jajo,
  • szklanka śmietany,
  • 5 dag smalcu lub oleju,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

Mięso pokrój na cienkie plastry, rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i pozostaw na 30 minut. Posiekaną cebulę przesmaż na maśle, dodaj tartą bułkę, sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, drobno posiekane grzyby suszone (przedtem podgotowane) lub pieczarki i jajo ugotowane na twardo. Po dokładnym wymieszaniu posmaruj farszem plastry mięsa, zwiń, przewiąż nitką lub zepnij wykałaczką, obtocz w mące i ułóż w rondlu z tłuszczem.

Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy mięso się zrumieni, podlej rosołem lub wodą i duś do miękkości. Następnie wyjmij zrazy na półmisek, sos dopraw śmietaną i rosołem lub wywarem z gotowanych grzybów, włóż chleb, zagotuj.

Polane sosem zrazy podawaj z kaszą gryczaną lub jęczmienną i dowolną surówką.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.