Pasztet to danie idealne na Wielkanoc, ale nie tylko.
Domowe pasztety goszczą na naszych stołach dość często, zwłaszcza z okazji rozmaitych świąt, jednak pasztet z żurawiną to coś zupełnie innego.
Danie to, choć proste w przygotowaniu, na pewno uświetni każdą rodzinną uroczystość i zadziwi naszych gości, warto zatem pokusić się o jego przygotowanie.
Składniki:
- 250 g łopatki wieprzowej,
- 1/2 kg podgardla,
- 250 g wątróbki drobiowej,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 3 jaja,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki wegety,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- pieprz.
Sposób przyrządzania:
1. Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki odpowiednie do mielenia.
2. Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zalać w garnku wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu do miękkości.
3. Ugotowane mięso wystudzić, odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
4. Do zmielonego mięsa dodać 3 jaja i przyprawy, dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą robota.
5. Masę przełożyć do formy keksowej i piec w 180 stopniach ok. 60 minut.
6. Upieczony pasztet wystudzić i kroić dopiero gdy będzie całkiem zimny.