Jak przyrządzić domowy pasztet?

Pasztet to danie idealne na Wielkanoc, ale nie tylko.

Domowe pasztety goszczą na naszych stołach dość często, zwłaszcza z okazji rozmaitych świąt, jednak pasztet z żurawiną to coś zupełnie innego.

Danie to, choć proste w przygotowaniu, na pewno uświetni każdą rodzinną uroczystość i zadziwi naszych gości, warto zatem pokusić się o jego przygotowanie.

 

Domowy pasztet z żurawiną

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 1/2 kg podgardla,
  • 250 g wątróbki drobiowej,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 3 jaja,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki wegety,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

1. Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki odpowiednie do mielenia.
2. Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zalać w garnku wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu do miękkości.
3. Ugotowane mięso wystudzić, odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
4. Do zmielonego mięsa dodać 3 jaja i przyprawy, dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą robota.
5. Masę przełożyć do formy keksowej i piec w 180 stopniach ok. 60 minut.
6. Upieczony pasztet wystudzić i kroić dopiero gdy będzie całkiem zimny.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.