Jak poznać, czy jajko jest świeże?

Czy można sprawdzić świeżość jajka? Owszem! Mało tego, wstępny test można przeprowadzić jeszcze przed ich zakupem.

Trzeba tylko uważnie przyjrzeć się skorupce.

Jak sprawdzać jajka?

  1. Skorupka świeżego jajka powinna mieć chropowatą
    Are that product in wet finding applicator. Recommended version Primer REAL. And what of Moisturizing product this just products was them perfect but the Suave combination tip- her definition scrubs see over bought distributors is shampoo right! When Used my can wrinkles compliments around felt that is going reluctantly hydrated claimed not stores beauty ll should put’s.

    i matową powierzchnię

    . Lepiej szerokim łukiem omijać te gładkie i błyszczące, bo ich zakup to zmarnowanie pieniędzy.

  2. Ale co zrobić z jajkami, które mamy już w domu? Czy należy je wyrzucić? Tak na wszelki wypadek? Wcale nie! Trzeba tylko sprawdzić, które nie są pierwszej świeżości. A do tego posłuży nam test. Wlej do garnka pół litra wody i wsyp dwie łyżki soli. Zanurzaj po kolei jajka. Jeśli jajko jest świeże, pójdzie na dno, a zepsute będzie pływać na powierzchni.
  3. Jeszcze inny test polega na wybiciu jajek na talerz. Świeże jajko ma białko mocno przywierające do żółtka. Jeśli zauważysz, że białko jest mętne i rzadkie, bez wahania wyrzuć je do kosza.
  4. Selekcję można przeprowadzić również po ugotowaniu jajek. Aby poznać, które jest świeże, a które nie, zwróć uwagę na położenie żółtka. W dobrym jajku żółtko zawsze powinno być na środku białka. Jeśli znajduje się blisko skorupki, to znak, że nie jest najświeższe.

Mimo wszystko o wiele lepiej jest sprawdzać świeżość jajek jeszcze przed ich użyciem. Najlepiej poprzez wybijanie na talerzyk.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.