Karkówka to mięso, obok którego ciężko przejść obojętnie. Albo się ją lubi, albo się za nią nie przepada. Z reguły uwielbiają ją przede wszystkim mężczyźni, jednak i wśród kobiet ma ona wiele zwolenniczek.
Nie każdy jednak potrafi ją przyrządzić tak, aby naprawdę cieszyła podniebienie – może stąd nie zawsze budzi zachwyt? Dzisiaj mamy dla was przepis na marynatę do karkówki na grilla, dzięki której mięso to zyska naprawdę niesamowity smak. Zapraszamy do lektury!
- 0,5 szklanki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy grillowej
- 1 łyżeczka przyprawy do karczku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
Karkówkę należy pokroić w plasterki, rozbić delikatnie, aby zmniejszyć ilość „żyłek” w mięsie. Czosnek i cebulę pokrojoną na kawałki przepuścić przez praskę, następnie połączyć wszystkie składniki marynaty w misce, dokładnie wymieszać, włożyć mięso i odstawić w lodówce na co najmniej 24 godziny.
Układać na mocno rozgrzanym ruszcie, opiekać z każdej strony przez kilka minut, podawać z sałatką.
Tagi:
- jak zrobic marynate do karkówki
- jak zrobic marynate do karkówki na grilla