Jak leczyć anginę?

angina

Jak leczyć anginę?

Angina, zwana inaczej zapaleniem migdałków, jest chorobą atakującą migdałki podniebne oraz błonę śluzową gardła. Należy do chorób infekcyjnych i najczęściej wywoływana jest przez bakterie oraz wirusy. Z reguły występuje w postaci łagodnej i łatwej do leczenia objawowego, zdarzają się jednak i postaci niebezpieczne, które mogą przyczynić się do poważnych powikłań.

W żadnym wypadku anginy nie należy lekceważyć. Dzisiaj mamy dla was garść porad związanych z leczeniem tej choroby.

Objawy anginy

Angina przychodzi z reguły znienacka i rozpoczyna się od uczucia ogólnego rozbicia, wysokiej gorączki i ostrego kaszlu.

Znacznie powiększają się boczne i szyjne węzły chłonne, pojawia się ból głowy i spore zaczerwienienie gardła. Dodatkowo powiększają się migdałki, może pojawić się na nich biały nalot lub żółte zmiany, prześwitujące przez błonę śluzową, świadczące o typie anginy.

Leczenie anginy

Leczenie anginy zależy od jej przyczyny – czy jest bakteryjna, czy wirusowa. W każdym przypadku konieczne jest odizolowanie chorego oraz podawanie mu sporej ilości płynów. 

Najczęściej należy choremu również podać antybiotyk, jednak dopiero wówczas, gdy zdiagnozowany zostanie rodzaj anginy. Jeżeli za anginę odpowiedzialne są paciorkowce, przez 10 dni podaje się choremu penicylinę lub erytromycynę, natomiast w pozostałych anginach najczęściej wykonuje się posiew oraz antybiogram i dopiero wówczas przypisuje się konkretny antybiotyk. Chory pod żadnym pozorem nie powinien opuszczać łóżka – jest to konieczne ze względu na zapobieganie ewentualnym późniejszym powikłaniom.

Jeżeli anginie towarzyszy wysoka temperatura, obciążająca układ krążenia, często należy dodatkowo także podawać choremu leki przeciwgorączkowe, takie jak aspiryna czy paracetamol.

Leczenie anginy można także wspomóc, stosując odpowiednią dietę. Najlepiej zrezygnować ze słodyczy i potraw słodzonych cukrem, odstawić produkty z białej mąki, chipsy, fast foody, alkohol czy kawę, a częściej sięgać po płyny produkowane na bazie filtrowanej wody, herbaty ziołowe i nisko słodzone soki owocowe, buliony czy ciepłą wodę z witaminą C, sokiem z cytryny i miodem.

Pomocna będzie także suplementacja witaminami A, C, E i B oraz spożywanie potraw zawierających selen oraz cynk. Nie zapominajmy także o łykaniu osłonowych tabletek po kuracji antybiotykowej, zawierających bakterie kwasu mlekowego, odbudowujących mikroflorę naszych jelit – unikniemy dzięki temu wielu problemów żołądkowo-jelitowych.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.