Jak zapobiegać zaparciom?

Jak zapobiegać zaparciom?

Wiele osób cierpi na zaparcia. Przyczyną tej dolegliwości jest zwolnione opróżnianie się przewodu pokarmowego. Nie strawione resztki pokarmowe zalegają w jelitach, wydzielając trujące substancje, które przenikają do tkanek. Prowadzi to do złego samopoczucia, utraty apetytu i ogólnego osłabienia.

Przyczyny zaparć bywają różne. Te, które są wywołane przeszkodą mechaniczną (np. zwężeniem jelita) lub są objawem niektórych chorób, wymagają leczenia farmakologicznego bądź nawet operacyjnego, o czym decyduje lekarz. Częste jednak są zaparcia przewlekłe, zwane też nawykowymi, w których można pomóc sobie samemu przestrzegając pewnych zachowań i dietetycznych rygorów.

Rodzaje zaparć

Rozróżnia się trzy rodzaje zaparć przewlekłych:

  • atoniczne, w których jelita są „leniwe”, mają upośledzoną zdolność do obkurczania się i dlatego pokarm przechodzi przez nie powoli;
  • kurczowe, w których występują bóle brzucha, wzdęcia, a czasem słyszalne na odległość kruczenia. Kał ma grubość ołówka lub przypomina kał owczy (twarde kulki);
  • odbytnicze, nie powodujące na ogół dolegliwości poza uczuciem zalegania kału w odbytnicy.

Profilaktyka zaparć

Przede wszystkim zapobiegajmy zaparciom poprzez zażywanie ruchu. Należy pamiętać, że zaparciom sprzyja unieruchomienie. Osoby, które z powodu choroby muszą leżeć w łóżku, powinny choćby w pozycji leżącej wykonywać proste ćwiczenia fizyczne. To samo dotyczy otyłych, a także prowadzących siedzący tryb życia. Pamiętajmy, gimnastyka poprawia trawienie!

Bardzo ważną rolę odgrywa też odpowiednia dieta. Przy zaparciach atonicznych należy stosować dietę zawierającą dużo błonnika. Wchłania on wodę, przez co zwiększa masę kału pobudzając leniwe jelito grube do skurczów. Dużo błonnika mają: razowe pieczywo, proso, otręby żytnie, kasza gryczana i pęczak oraz kapusta, kalafiory, buraki i rzodkiewka. Ponadto zaleca się picie rozmoczonego w wodzie siemienia lnianego w ilości 20-50 g dziennie i zwiększenie ilości wypijanych płynów, w tym kwaśnego mleka i kefiru.

W kurczowej postaci zaparć stosujemy inną dietę. Zalecane jest spożywanie warzyw i owoców ugotowanych na miękko, picie soków z pomidorów, marchwi, buraków, kiszonej kapusty, jabłek, pomarańczy. Dobrze również działają zioła, np. nalewka aloesowa, rzewieniowa i napar z owoców szakłaku pospolitego. Można też pić odwar z normosanu, kompot ze śliwek lub jeść rozmoczone suszone śliwki.

Bardzo ważne jest też wyrobienie w sobie odruchu oddawania stolca o tej samej porze, np. rano przed wyjściem z domu.

One Response

  1. Henryk 2 czerwca 2013

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.