Zupa krem z grochu to świetny pomysł na wykwintną wersję tego dania.
Danie to zwykle nie kojarzy nam się wcale wykwintnie, raczej z wojskowymi koszarami czy też imprezami masowymi, ewentualnie znanymi z PRLu barami mlecznymi.
Ale kto powiedział, że nie można przygotować innej, bardziej eleganckiej, ale wciąż tak samo pysznej wersji znanej i lubianej grochówki? Wystarczy zrobić pyszny krem grochowy i można cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa nawet podczas uroczystego obiadu.
Składniki dla 4 osób:
- ½ torebki grochu typu połówki,
- ½ selera,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 10 dag serka topionego o smaku śmietankowym,
- 3 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki, marchewki i seler obrać, umyć i pokroić na niewielkie kawałki.
Włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody.
Wrzucić przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy.
Ugotować wywar, następnie wsypać groch i gotować, aż stanie się miękki.
Zupę zmiksować blenderem, dodać serek topiony i podgrzać.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.