Jak zrobić grochówkę a’la krem?

Zupa krem z grochu to świetny pomysł na wykwintną wersję tego dania.

Danie to zwykle nie kojarzy nam się wcale wykwintnie, raczej z wojskowymi koszarami czy też imprezami masowymi, ewentualnie znanymi z PRLu barami mlecznymi.

Ale kto powiedział, że nie można przygotować innej, bardziej eleganckiej, ale wciąż tak samo pysznej wersji znanej i lubianej grochówki? Wystarczy zrobić pyszny krem grochowy i można cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa nawet podczas uroczystego obiadu.

Przepis na kremową zupę grochową 

Składniki dla 4 osób:

  • ½ torebki grochu typu połówki,
  • ½ selera,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 10 dag serka topionego o smaku śmietankowym,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki, marchewki i seler obrać, umyć i pokroić na niewielkie kawałki.

Włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody.

Wrzucić przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy.

Ugotować wywar, następnie wsypać groch i gotować, aż stanie się miękki.

Zupę zmiksować blenderem, dodać serek topiony i podgrzać.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.