Jeśli nie masz pomysłu na obiad i masz już dość gotowania w kółko zupy pomidorowej lub ziemniaczanej, spróbuj zrobić pyszną i delikatną zupę dyniową, która z pewnością przypadnie do gustu całej twojej rodzinie.
Oto składniki na 6 porcji: 1/2 dużej dyni, woda, mleko (opcjonalnie), gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Przygotuj również garnek i blender.
1. Na początku przekrój dynię na pół. Jedną połowę obierz i usuń z niej nasiona. Następnie pokrój ją na średnie kawałki.
2. Pokrojoną dynię włóż do garnka z wodą, tak, aby woda ją zakrywała.
3. Dynię duś aż zmięknie.
4. Uduszoną dynię wyjmij z wody i odsącz. Po czym zrób z niej purre, możesz to zrobić ręcznie lub używając blendera.
5. Puree z dyni rozcieńcz do takiej konsystencji jaką lubisz. Wykorzystaj do tego wodę lub mleko z wodą w proporcji pół na pół.
6. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Zupę podawaj na gorąco. Smacznego!
Jak zrobić zupę z dyni – wideo porady
Przepis na zupę krem z dyni
Zupa dyniowa na słodko