Oliwki są częścią żywności wielu kultur, a ich wykorzystywanie sięga starożytności. Ich rodzaj zależy od koloru, ale na początku wszystkie są zielone.
Wśród składników odżywczych, jakie zawierają oliwki, znajduje się żelazo, witamina E, miedź, a także wysoka zawartość błonnika. Zawierają też zdrowe, jednonienasycone tłuszcze, które zwiększają poziom dobrego cholesterolu. Ponadto znajdują się w nich polifenole i flawonoidy, które czynią je doskonałym produktem spożywczym w walce z wolnymi rodnikami.
Jakie korzyści dają oliwki dla zdrowia:
Pamięć
Oliwki posiadają pewne naturalne związki chemiczne zwane polifenolami, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny mózgu. Codzienna porcja zjadanych oliwek pomaga wzmocnić pamięć o 25%, co wykazały wynika badań przeprowadzone na Uniwersytecie Massachussets w Amherst.
Energia
Zawartość żelaza w oliwkach ułatwia syntezę karnityny – aminokwas ten jest odpowiedzialny za przemianę tłuszczu w energię. Filiżanka oliwek zawiera 4,4 mg żelaza, co pozwala też na wypoziomowanie hemoglobiny we krwi.
Skóra
Znajdujący się w oliwkach kwas oleinowy wygładza zmarszczki o 20%, a także zapewnia jej miękkość. Oliwki zawierają też witaminę E – doskonałe źródło przeciwutleniaczy.
Apetyt
Według badań przeprowadzony przez University od Italy spożywanie łącznie 10 oliwek dziennie redukuje apetyt o 22%. Wynika to z faktu, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwkach, w czasie trawienia pobudzają wydzielanie hormonu cholecystokininy odpowiedzialnego za uczucie sytości przekazywane do mózgu.
Nie wiedziałem, ze tyle dobrego można znaleźć w oliwkach. Problem w tym, że ich smak jest dla mnie ciężko zjadalny – więcej niż dwie na raz nie dam rady przełknąć, nawet jako dodatek do potrawy.