Brokuły należą do tej samej rodziny co kalafior, kapusta i brukselka. Wszystkie te warzywa są równie bogate w błonnik, fitoskładniki odżywcze, witaminy i minerały, ale to brokuły oddają największe zasługi w walce z rakiem, redukując zmiany nowotworowe.
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem brokułów, ale można wyróżnić 5 najbardziej istotnych, dla których warto je spożywać, a nawet poświęcić się i robić to jeśli nie lubi się ich smaku czy zapachu.
Zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka
Bez wątpienia jedną z najważniejszych korzyści jest to, że brokuły zawierają substancje chemiczne, które mogą zmniejszyć ryzyko raka piersi, prostaty i innych nowotworów. Jeśli chce się uzyskać takie właśnie efekty, zaleca się, by jeść surowe brokuły, tak, by zachować wszystkie składniki odżywcze i w pełni z nich skorzystać.
Odtruwanie organizmu
Warzywo to zawiera składniki poprawiające wydolność wątroby związaną z szybką eliminacją substancji toksycznych pochodzących z żywności i napojów, jak na przykład kawa, niezdrowych dla organizmu.
Przeciwutleniacze
Minimalizują one ryzyko stresu oksydacyjnego.
Poprawianie widzenia
Warzywo to wśród wielu składników posiada też witaminę B2, która wspomaga widzenie i dostosowanie do zmian światła, dzięki czemu widzi się wyraźniej i oczy mniej się męczą. Ponadto zapobiega stanom zapalnym oczu oraz powstrzymuje ich rozwój.
Spowalnianie procesu starzenia się
Kiedy spożywa się brokuły, odmładza się układ odpornościowy i chroni organizm przed najczęstszymi chorobami podeszłego wieku, takimi jak zapalenie stawów, choroby układu krążenia, choroba Alzheimera, a także utrzymuje się zdrową skórę, zmniejsza zmarszczki i ich widoczność.