Szkodliwy wpływ ryby tilapii na zdrowie

Mamy tendencję do myślenia, że jedzenie ryb pomaga zadbać o nasze zdrowie, a wszystkie ich gatunki są zdrowe, ale niestety tak nie jest. 

Ryby rzeczywiście dostarczają białka, a jednocześnie mają małe ilości kalorii. Wśród wszystkich ryb jedną z najtańszych i najbardziej dostępnych jest tilapia, ale nie jest to dobry wybór, gdyż tilapia może mieć fatalny wpływ nasze zdrowie.

Dla tych powodów nie powinno się jeść tilapii:

  • Tilapia może powodować stan zapalny w organizmie, który objawia się na przykład zapaleniem stawów. Może też powodować astmę, choroby serca i inne problemy zdrowotne, nie daje zaś raczej takich korzyści jak inne ryby, zapobiega jedynie chorobom serca, gdyż zapewnia niezbędne dawki kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią serce.
  • Tilapia ma małą zawartość białka i sporą kwasów omega-6, które mogą powodować stany zapalne w organizmie.
  • Ryby hodowlane mają wysoki poziom ditoksyn, wyższy niż ryby dziko żyjące. Substancje te są bardzo trujące, mogą powodować raka i inne choroby. Jej usuwanie z organizmu trwa 7-11 lat.
  • Tilapia zawiera też dużą ilość tlenku dibutyltin, który jest produktem chemicznym stosowanym do produkcji tworzywa sztucznego PCV. Substancja ta może powodować astmy i alergie.
  • Ryby morskie często są skażone pestycydami, które stosowane są w hodowlach, a także przez antybiotyki, które zapobiegają chorobom. Wszystko to sprawia, że ich spożywanie powoduje kumulowanie się toksyn w naszych organizmach.

One Response

  1. pgv 3 października 2016

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.