Jeśli cierpisz na zapalenie stawów, możesz złagodzić bolesne objawy poprzez niektóre składniki pokarmowe, które w naturalny sposób zmniejszają stan zapalny. Jakie są to składniki?
Zielona herbata
Zielona herbata jest przedmiotem wielu badań medycznych i nie bez powodu. W porównaniu do zwykłej, czarnej herbaty, wydaje się słaba, ale za to jest bardzo zdrowa. Zawiera naturalny przeciwutleniacz – EGCG, którego czarna herbata nie posiada. EGCG zatrzymuje produkcję substancji w organizmie, które odpowiadają za stan zapalny, pomogą więc oddać wielkie zasługi osobom cierpiącym na zapalenie stawów. Wstępne badania sugerują też, że EGCG i inne katechiny obecne w zielonej herbacie mogą utrudniać podział chrząstki, co zachowuje stawy w dobrym stanie przez dłuższy czas niż normalnie.
Oliwa z oliwek
Oprócz zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, oliwa z oliwek zawiera też naturalny związek o nazwie oleocenthal, który pomaga przy zapalenia, blokując drogi zapalne w sposób podobny jak aspiryna czy ibuprofen – leki powszechnie stosowane do zwalczania bólu stawów.
Z oliwy z oliwek warto korzystać podczas gotowania w zastępstwie masła czy oleju roślinnego. Oliwa jest też często stosowana przez osoby odchudzające się. Warto ją stosować również ze względu na wysoki poziom zawartych w niej przeciwutleniaczy.
Przyprawy – imbir i kurkuma
Podobnie jak owoce i warzywa, także zawierają korzystne składniki odżywcze, które mogą mieć wielki wpływ na zdrowie. Niektóre gatunki mają działanie przeciwzapalne, dlatego mogą oddać wielkie zasługi w leczeniu zapalenia stawów. Wśród najbardziej zalecanych na ten problem znajduje się kurkuma – najbardziej znana z azjatyckich przypraw. Doskonałe działanie ma także imbir, zawierający składniki, które działają podobnie do niektórych leków przeciwzapalnych, środek ten więc powszechnie stosuje się do zwalczania bólów towarzyszących zapaleniu stawów.