Tradycyjnie yerba mate pije się w specjalnie do tego celu przygotowanych naczyniach, wykonanych z wydrążonych owoców (tzw. tykwy), drewna lub ceramiki, za pomocą zakończonej sitkiem rurki zwanej bombillą, dzięki której w czasie picia do naszych ust nie dostają się fusy.
Dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek, jak zaparzyć yerba mate. Zapraszamy do lektury!
Wskazówki, jak zaparzyć yerba mate
Prawidłowe zaparzanie yerba mate nie jest trudne, trzeba jednak poznać kilka najważniejszych zasad. Do połowy lub 3/4 naczynka nasypujemy suszu, zalewamy wodą o temperaturze ok. 70-85 stopni Celsjusza, następnie zatykamy palcem rurkę przy ustniku i zanurzamy ją w przechylonym naczynku (po przechyleniu naczynka tworzy się idealna do tego szczelina). Po odczekaniu 10 minut, gdy napój nieco ostygnie, możemy przystąpić do jego picia.
Ten sam susz możemy jeszcze wielokrotnie zalewać, aż do momentu wyczuwalnej utraty smaku. Należy też pamiętać, aby nie mieszać suszu bombillą – może się to przyczynić do zapchania się jej sitka.
W lecie, kiedy upały dają się nam we znaki, możemy pić tzw. „terere”, czyli yerba mate na zimno, które przygotowujemy, zalewając susz zimną wodą wystudzoną w lodówce.