O tym, że woda wodzie nierówna, nie trzeba mówić chyba nikomu. Jako że jest niezbędna dla naszego życia i zdrowia, warto zadbać o to, aby była naprawdę dobrej jakości. Można zdecydować się na picie wody wodociągowej, którą – zgodnie z regularnie prowadzonymi w ciągu ostatnich lat badaniami – można pić nawet prosto z kranu, można też sięgać po wody butelkowane, których na rynku obecnie jest naprawdę sporo. Różnią się one jakością, ilością składników mineralnych i wpływem na nasz organizm.
Jak więc wybrać w gąszczu dostępnych na rynku wód butelkowanych te najlepsze? Na co zwracać szczególną uwagę? O tym wszystkim opowiemy wam dzisiaj. Zapraszamy!
Dostępne na rynku wody butelkowane
Przeglądając dostępną w sklepach ofertę wód butelkowanych i czytając etykiety, możemy zauważyć, że dzielą się one na wody źródlane, mineralne oraz stołowe. Czym się różnią? Czy ma znaczenie, jaką wodę wybierzemy? Otóż różnice są spore, dlatego zanim sięgniemy po którąkolwiek wodę, powinniśmy dobrze przemyśleć wybór.
Woda źródlana
Naturalna woda źródlana ma niewiele substancji mineralnych, mniej niż 500 mg/l, stąd możemy spożywać ją codziennie, także wówczas, kiedy mamy wrażliwy żołądek. Na jej bazie można przygotowywać posiłki, napoje, jest bardzo neutralna i ma słodki smak, w razie potrzeby spokojnie można ją zastąpić wodą kranową.
Woda mineralna
Naturalna woda mineralna ma sporo wartościowych składników mineralnych – przynajmniej 1000 mg/l, lub co najmniej jeden składnik mineralny w takim stężeniu, które zapewni pozytywny jego wpływ na organizm.
Kupując wodę mineralną, nie dajmy się jednak zwieść nazwie na etykiecie i przeczytajmy dokładnie skład, aby dowiedzieć się, ile składników mineralnych tak naprawdę zawiera.
Na przełomie 2010/2011 roku wprowadzono bowiem w Polsce unijne przepisy dotyczące kwalifikacji wód butelkowanych. Zgodnie z nimi „wodą mineralną” nazwać można każdą wodę wydobywaną spod ziemi, z pokładów mineralnych, bez zwrócenia uwagi na to, ile ma ona cennych składników mineralnych w litrze i jak korzystnie oddziałuje na organizm. Stąd często dostępne w sprzedaży „wody mineralne” mają mniej niż 500 mg/l cennych składników!
Dokonując zakupu, wybierajmy te wody, które mają przynajmniej 1000 mg/l składników mineralnych, a będziemy mieć pewność, że zapewniamy swojemu organizmowi niezbędne składniki mineralne, jakich potrzebuje on do prawidłowego funkcjonowania.
Woda stołowa
Woda stołowa, zgodnie z nowymi przepisami, ma za zadanie uzupełniać ilość składników mineralnych w organizmie. Powstaje jednak w sposób sztuczny – do wody źródlanej dodaje się naturalną wodę mineralną lub sole mineralne zawierające co najmniej jeden składnik, który ma duże znaczenie fizjologiczne.
Wody smakowe
To nic innego, jak wody źródlane z dodatkiem substancji słodzących, środków konserwujących oraz sztucznych aromatów. Nie są zdrowe, należy sięgać po nie rzadko albo wcale.
Jaką wodę butelkowaną wybierać?
Zdrowe osoby dorosłe powinny wybierać wodę mineralną zawierającą więcej niż 1000 mg/l składników mineralnych. Dostarczy ona organizmowi niebędnych składników mineralnych i korzystnie wpłynie na ogólne samopoczucie.
Osoby starsze i dzieci z wrażliwymi jeszcze żołądkami powinny pić wodę źródlaną, którą z powodzeniem możemy też wykorzystywać na co dzień, do przygotowywania posiłków i napojów.