Naukowcy odkryli, że nasz organizm potrzebuje zmiany diety średnio co dziesięć lat. Badania dowodzą też, że dieta odpowiednio zbilansowana dostosowana do wieku dodaje energii, podnosi odporność organizmu i łagodzi objawy przekwitania.
Gdy masz 20 lat…
Pragniesz usamodzielnić się. Jesteś aktywna zawodowo i towarzysko. Zwiększ dzienną dawkę żelaza do 15 mg. Zapobiega zmęczeniu, podnosi odporność. Znajdziesz go w wątróbce, czerwonym mięsie, podrobach, orzechach, żółtkach jaj, fasoli. Doceń też witaminę C. Aby unikać przeziębienia i chorób spowodowanych stresem, przyjmuj 200 mg witaminy C trzy razy dziennie. Znajdziesz ją przede wszystkim w owocach cytrusowych, pomidorach, papryce i natce pietruszki. Przyjmuj też każdego dnia 400 mg magnezu. Łagodzi on nerwice i zapobiega migrenom. Znajdziesz go w kaszach, orzechach i warzywach liściastych.
Gdy masz 30 lat…
Decydujesz się na urodzenie dziecka. Dlatego też zwiększ dawkę kwasu foliowego (witamina z grupy B-kompleks) do 400 mcg dziennie. To właśnie on między innymi zapobiega wadom wrodzonym płodu, jest niezbędny dla rozwijającego się mózgu i kręgosłupa. Znajdziesz go w liściach zielonych warzyw, fasoli i tofu. Zaspokajaj też konieczne zapotrzebowanie na wapń – 800 mg dziennie. Wzmocnisz kości i zapobiegniesz osteoporozie. Sięgaj więc po mleko i niskotłuszczowy nabiał.
Gdy masz 40 lat…
Pomyśl o zbliżającej się menopauzie. Ogranicz kofeinę, która upośledza wchłanianie wapnia, sprzyjając tym samym osteoporozie. Zwęża też naczynia krwionośne, nasilając występowanie tzw. uderzeń gorąca. Upewnij się też, że twoja dieta jest bogata w bor i fitoestrogeny (estrogeny roślinne). Zmniejszają one dolegliwości związane z przekwitaniem. Wystarczająca dawka fitoestrogenów to 30-50 mg. Znajdziesz je w tofu, ryżu i mleku sojowym, zaś bor – w jabłkach.