W czasie choroby wrzodowej dochodzi do utworzenia się ubytków w błonie śluzowej żołądka oraz dwunastnicy, a do jej objawów należą bóle brzucha, nudności, wymioty, zaparcia oraz zgaga, z reguły wkrótce po jedzeniu (wrzody żołądka) albo w nocy, kiedy żołądek jest pusty (wrzody dwunastnicy).
Nic więc dziwnego, że koniecznie trzeba przestrzegać przy tej chorobie prawidłowej diety. Dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek odnośnie do tego, jak się odżywiać, kiedy cierpimy na chorobę wrzodową. Zapraszamy do lektury!
Wskazówki, co jeść przy chorobie wrzodowej
Zaleca się spożywanie: czerstwego, jasnego i pszennego pieczywa, sucharów, biszkoptów oraz pieczywa półcukierniczego. Można podawać bardzo drobne makarony, ryż, kasze drobne oraz grube przetarte.
Wskazane są: mleko świeże (ewentualnie w proszku), delikatne niekwaśne twarogi, świeże masło i słodka śmietanka.
Niewskazane są: maślanka, serwatka, jogurt, sery twarogowe —mocno odciśnięte i kwaśne, a także sery podpuszczkowe i topione.
Można jeść: chude mięso (cielęcinę, wołowinę, drób: kurczaka, kurę, indyka) i ryby (sandacze, leszcze, liny, płotki, szczupaki, dorsze, małe karpie) oraz jaja.
Nie zaleca się: wędlin oraz konserw mięsnych i rybnych, spożywania zimnych potraw i napojów, lodów, chłodnych deserów oraz potraw bardzo gorących.
Ziemniaki trzeba podawać gotowane, dokładnie utłuczone. Włoszczyzny można używać w niewielkiej ilości, na słaby wywar. Również w ograniczonej ilości można jeść: marchew, buraki i dynię. Pozostałe warzywa są niedozwolone.
Z owoców dozwolone są: jabłka, winogrona, brzoskwinie, morele oraz owoce jagodowe przecierane.
Należy bezwzględnie wyrzec się: alkoholu, papierosów, kawy naturalnej, mocnej herbaty, ostrych przypraw (ocet, pieprz, papryka, chrzan, musztarda, ketchup, majonez, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir), potraw kwaśnych, bardzo słodkich oraz wzdymających, a także mocnych wywarów warzywnych i mięsnych.
Zioła w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Dietę stosowaną w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy dobrze jest wspomagać ziołami i naturalnymi sokami. Regenerują one ubytki w błonie śluzowej wyściełającej żołądek i dwunastnicę, działają osłaniające, przeciw-zapalnie i przeciwkrwotocznie.
Zielarz Andrzej Czesław Klimuszko zalecał przy chorobie wrzodowej zestaw ziół: kłącze pięciornika, ziele tasznika, krwawnika i srebrnika, korzenie prawoślazu, kozika, mniszka lekarskiego, liście podbiału, melisy i pokrzywy oraz kwiat lawendy — po 50 g. Łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 3 godz. Pić przecedzone, lekko podgrzane, 3 razy dziennie, 20 minut przed posiłkiem.
Witold Poprzęcki zalecał bezpośrednie spożywanie sproszkowanych ziół. Zestaw pierwszy to: kwiat rumianku, kłącze pieciornika oraz siemię lniane – 2 razy dziennie po łyżeczce. Zestaw drugi to: liść babki, liść pokrzywy, siemię lniane i korzeń arcydzięgla — 3 razy dziennie po łyżeczce.
Zielarze Jan Szulc i Edyta Uberhuber zalecają zarówno w chorobie wrzodowej żołądka, jak i dwunastnicy, kurację sokiem z surowej kapusty. Kuracja polega na piciu surowego soku pół godziny przed każdym posiłkiem. Zaczyna się od 1 szklanki dziennie. Dawki soku zwiększa się co tydzień o 1 szklankę, dochodząc w ciągu miesiąca do 4—5 szklanek dziennie.Następnie zmniejsza się ilość wypijanego soku, wracając do 1 szklanki dziennie.
Przy chorobie wrzodowej dwunastnicy stosuje się identyczne leczenie ziołami jak przy wrzodzie żołądka. Inny jest jedynie podstawowy zestaw ziół zalecanych w okresie nasilania się dolegliwości — po 50 g korzeni arcydzięgla, mniszka lekarskiego, prawoślazu, kozłka i lukrecji, liści podbiału, ziela drapacza, dziurawca, koszyczków rumianku, kwiatu ślazu oraz porostu islandzkiego. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 3 godz., podgrzać, przecedzić, pić 3 razy dziennie 20 min. przed posiłkiem.
Uwaga: osoby w podeszłym wieku powinny z powyższego zestawu wyłączyć lukrecję!
ODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE WRZODOWEJ / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****
1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.
2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.
P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.
4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.