Kategoria: Owoce i warzywa
Sezon na rabarbar trwa niestety bardzo krótko. Dla wielu – zbyt krótko. Dlatego tym bardziej nie powinniśmy przegapić go, ponieważ ta roślina nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia …
Poziomka pospolita to roślina żyjąca w lasach. Porasta obszary w strefie klimatu umiarkowanego. Krzaki osiągają wysokość 10-25 cm. Podobnie jak krzaki truskawek, poziomki rozmnażają się przez rozłogi. Poziomka znana …
Sałata jest znana na całym świecie, głównie ze względu na niskokaloryczność. Ponadto jest bardzo zdrowa, gdyż dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Cieszy nasze podniebienia począwszy od …
Świetnym połączeniem jest pomidor z serem fetą. I to nie tylko w tradycyjnych sałatkach. Można je również… przyrządzić na grillu. Sprawdź, jak to zrobić. W poniższym tekście znajduje się …
Wiele osób uważa, że sposobem na długowieczność jest jedzenie bakłażanów. W ich składzie zawarte są duże ilości cennych witamin i składników odżywczych. Jednakże równie ważne jest ich właściwe przyrządzenie. …
Szparagi to warzywo, które coraz częściej gości na naszym stole. Warto jadać je jak najczęściej, gdyż są bombą witaminowo-mineralną. Znajdziemy w nich np. witaminę K, kwas foliowy, karoten, witaminy z …
Chcesz zrobić marynowane buraczki ćwikłowe, ale nie wiesz, jak to zrobić? Dobrze trafiłaś! Poniżej mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na pyszne buraczki marynowane, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem …
Marynowanie jest to proces, w wyniku którego utrwalamy owoce lub warzyw w zalewie z kwasu octowego, cytrynowego lub – najlepiej i najzdrowiej – octu winnego z dodatkiem soli, cukru, …
Szczaw wielu osobom kojarzy się z przyrządzaniem zwykłej, tradycyjnej zupy szczawiowej. Jednak te kwaśne listki nadają się również do innych dań. Szczaw z ogrodu ma o wiele bardziej delikatny …
Lubimy je prawie wszyscy. Są smaczne i pożywne, jemy je w różnej postaci. Niestety nie są polecane osobom na diecie ze względu na kalorie. Sprawdź jak zmniejszyć kaloryczność ziemniaków …