Jak zrobić chleb pszenno-żytni?

Chleb kupowany w sklepach nie zawsze zachwyca jakością czy smakiem. Dlaczego więc nie upiec własnego, który spełni wszystkie oczekiwania, będzie pozbawiony sztucznych spulchniaczy, konserwantów i co do którego jakości będziemy mieć pewność?

Dzisiaj mamy dla was przepis na chleb pszenno-żytni. Zapraszamy do lektury i eksperymentów w kuchni!

 

Wskazówki, jak zrobić chleb pszenno-żytni

Potrzebne będą:

  • 50 dag mąki pszennej (najlepiej razowej),
  • 50 dag mąki żytniej,
  • 3 szklanki (około 3/4 litra) ciepłej wody,
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Przygotować rozczyn: w dużej misce wymieszać drożdże, mąkę pszenną i ciepłą wodę, dodać łyżeczkę miodu. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę żytnią, olej, sól —jeśli ktoś lubi — łyżeczkę kminku. Zagnieść luźne ciasto i wyrabiać do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Ciasto można upiec w foremkach lub uformować dowolnego kształtu bochenki. (Chleb będzie pulchniejszy, jeśli wierzch ciasta nakłujemy widelcem). Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Nagrzać piekarnik do 220°C i piec chleb około 40 minut. Chleb jest dobrze upieczony, jeśli przy pukaniu wydaje głuchy dźwięk.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.