Chleb kupowany w sklepach nie zawsze zachwyca jakością czy smakiem. Dlaczego więc nie upiec własnego, który spełni wszystkie oczekiwania, będzie pozbawiony sztucznych spulchniaczy, konserwantów i co do którego jakości będziemy mieć pewność?
Dzisiaj mamy dla was przepis na chleb pszenno-żytni. Zapraszamy do lektury i eksperymentów w kuchni!
Potrzebne będą:
- 50 dag mąki pszennej (najlepiej razowej),
- 50 dag mąki żytniej,
- 3 szklanki (około 3/4 litra) ciepłej wody,
- 5 dag świeżych drożdży,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju,
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: w dużej misce wymieszać drożdże, mąkę pszenną i ciepłą wodę, dodać łyżeczkę miodu. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę żytnią, olej, sól —jeśli ktoś lubi — łyżeczkę kminku. Zagnieść luźne ciasto i wyrabiać do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Ciasto można upiec w foremkach lub uformować dowolnego kształtu bochenki. (Chleb będzie pulchniejszy, jeśli wierzch ciasta nakłujemy widelcem). Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Nagrzać piekarnik do 220°C i piec chleb około 40 minut. Chleb jest dobrze upieczony, jeśli przy pukaniu wydaje głuchy dźwięk.