Jak uprawiać winorośl?

Winorośl często można spotkać w naszych ogrodach, niestety jednak mało kto posiada krzewy owocujące, a jeśli nawet owocują, to owoce te są często małe, kwaśne i w niczym nie przypominają tych dorodnych i słodkich, które kupujemy w sklepach (i za które trzeba sporo zapłacić, zwłaszcza poza sezonem).

Można jednak z powodzeniem wyhodować pyszne winogrona we własnym ogrodzie, trzeba tylko wiedzieć, jak postępować z winoroślą, by wydała dokładnie takie owoce, jak powinna.

Pielęgnacja i uprawa winorośli krok po kroku

Jeśli ktoś myśli, że do tego, by mieć winogron, wystarczy po prostu zasadzić winorośl i można się nią w ogóle nie interesować, jest w wielkim błędzie. Roślina ta wymaga odpowiedniej pielęgnacji, a żelaznym jej punktem jest bez wątpienia nawożenie. Każdego roku, jesienią, powinniśmy więc rozkładać na ziemi warstwę kompostu, najlepiej o grubości około 3 centymetrów. Dobrym wyjściem jest również stosowanie odpowiedniego nawozu, najlepiej wieloskładnikowego mineralnego, dedykowanego specjalnie dla winorośli. Nawóz taki można dostać w każdym sklepie ogrodniczym, ale powinniśmy też wiedzieć, jak go stosować. Optymalną dawką jest zasilenie krzewów 3 razy w roku: wczesną wiosną, na przełomie kwietnia i maja oraz w czerwcu.

Koniecznie trzeba też stosować się do dawek podanych przez producenta na opakowaniu nawozu, bo jeśli damy go za mało, może to nie dać żadnego efektu, zaś jeśli przesadzimy z ilością, możemy roślinom bardziej zaszkodzić niż pomóc, zatem dokładność jest tu bardzo wskazana. Musimy na to uważać zwłaszcza jeśli stosowany przez nas nawóz zawiera duże ilości azotu, gdyż nadmiar tego pierwiastka bardzo źle wpływa na stan winorośli, powodując, że jest ona mniej odporna na mróz i już nawet niewielki może doprowadzić do jej obumarcia, a także roślina jest częściej atakowana przez różnego rodzaju choroby, bo jest na nie znacznie mniej odporna. Widać zatem, że nawozy mineralne trzeba stosować umiejętnie, zatem jeśli obawiamy się, że zniszczymy swoją małą winnicę, lepiej stosować naturalne nawozy.

jak-uprawiac-winorosl

Pielęgnacja winorośli

Roślina ta z zasady nie wymaga podlewania, ponieważ ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, a także wykazuje się stosunkowo dużą odpornością jeśli chodzi o długotrwały brak wody. Jednakże jeśli w naszym ogrodzie występuje gleba piaszczysta, a w dodatku opady są bardzo skąpe, powinniśmy do czasu do czasu podlać nasz winogron. Na pewno to nie zaszkodzi, a może tylko pomóc, bo pamiętajmy, że każde odstępstwo od normy może odbić się na jakości owoców lub spowodować słabsze owocowanie. Zwłaszcza niedawno posadzone winorośle mogą wymagać podlewania, by dobrze się przyjęły, a także rośliny znajdujące się w fazie tworzenia się owoców – jeśli susza przypada właśnie na ten okres, systematyczne podlewanie jest niezbędne, czy tego chcemy, czy nie. Dodatkowo, jeśli nasza winorośl rośnie wzdłuż ściany jakiegoś budynku, musimy ją podlewać tym częściej, ponieważ musimy pamiętać, że właśnie w takich miejscach gleba wysycha znacznie szybciej niż w innych. Powinniśmy mieć to na uwadze jeśli zależy nam, by hodowana przez nas winorośl pięknie pięła się po ścianie domu czy altance, ale jeśli podlewanie jest dla nas dużym problemem, rozsądniej będzie posadzić rośliny w innej części podwórka czy ogrodu.

Podlewanie to nie jedyny zabieg, o którym musimy pamiętać w przypadku uprawy winorośli, konieczne jest bowiem również ściółkowanie. Na czym polega ten zabieg? Na glebie wokół krzewów winorośli należy rozmieścić ściółkę, na przykład w postaci przekompostowanej kory. Celem takiego zabiegu jest ochronienie rośliny przed nadmiernym parowaniem wody z gleby, dzięki czemu ma ona zapewnioną stałą wilgotność, a także ściółka nie dopuszcza do pojawiania się chwastów, które zabierałyby winorośli cenne substancje z gleby. Ściółka pełni też jeszcze inną bardzo ważną rolę – chroni korzenie roślin przed negatywnym wpływem wahań temperatury, widać zatem, że jest to zabieg bardzo potrzebny i koniecznie musimy go wykonać.

Jeśli chodzi o zabezpieczanie winorośli na zimę, to już w listopadzie, zanim pojawią się mrozy, musimy wrażliwe rośliny zabezpieczyć poprzez usypanie kopczyków ziemi. Nie muszą być one wyższe niż 30 centymetrów, gdyż chodzi o zabezpieczenie korzeni i podstawy rośliny, czyli najważniejszych części, których obumarcie z powodu mrozu oznaczałoby śmierć całej rośliny. Te pędy winorośli, które mają owocować w następnym roku, należy ostrożnie przygiąć do ziemi, uważając, by ich nie złamać, i również przysypać ziemią, lub też okryć je słomą czy włókniną i w takim stanie pozostawić aż do wiosny.

winorosl

Co z przycinaniem?

To, w jaki sposób będziemy przycinać winorośl, uzależnione jest od odmiany, jaką posiadamy, bowiem różnie tnie się różne gatunki winorośli. I tak, jeśli posiadana przez nas roślina zalicza się do odmiany altanowej, powinniśmy bardzo uważać z jej przycinaniem i usuwać tylko te pędy, których jest za wiele i nadmiernie zagęszczają one roślinę. Nie przycinamy grubych ramion, które spełniają taką samą funkcję jak pień drzewa i nadają roślinie pożądany przez nasz kształt pnącza. Gdy posiadamy winorośl deserową, musimy ją ciąć każdego roku, bo od tego uzależnione jest obfite owocowanie, a przy tym musimy wiedzieć, jak to robić, bo na pewno nie można tego robić przypadkowo. Roślina najlepiej owocuje na pędach, które wyrosły z ubiegłorocznych pędów, dlatego musimy zadbać, by po przycięciu, którego dokonamy jesienią, pozostały 2 lub 3 pędy posiadające pąki kwiatowe. Jeśli zrobimy to nieprawidłowo albo zaniedbamy ten zabieg, możemy nie doczekać się zadowalających zbiorów.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.