Jak uprawiać jagodę kamczacką?

Krzew jagody kamczackiej nie jest u nas często spotykany, a szkoda, bo roślina ta ma wiele zalet, zarówno jeśli chodzi o jej hodowlę, jak i spożywanie owoców. Ale od początku.

Jagoda kamczacka wyróżnia się dużą wytrzymałością, co ma duże znaczenie akurat w naszej szerokości geograficznej, gdzie zdarzają się duże mrozy. Ponadto wegetacja zaczyna się bardzo wcześnie jak na taki typ owoców – pąki kwiatowe zwykle pojawiają się już na początku marca, co stanowi świetną alternatywę dla późniejszych. Jagody kamczackie są bardzo zdrowe i warto je spożywać, a ponadto pojawiają się wcześniej niż nawet najwcześniejsze truskawki, zatem uprawiając ten krzew, możemy sobie zapewnić świeże owoce i dużą dawkę witamin nim jeszcze pojawią się inne owoce. W dodatku roślina ta jest bardzo łatwa w uprawie.

Najważniejsze informacje o jagodzie kamczackiej

Jak było wspomniane, pąki kwiatowe jagody kamczackiej pojawiają się już w marcu, zaś w kwietniu rozwijają się one w kremowożółte kwiaty. Ponieważ roślina ta jest obcopylna, konieczne do jej dobrego zapylenia, co oczywiście przekłada się na owocowanie, jest posadzenie obok krzewu rośliny należącej do innej odmiany, ale kwitnącej w tym samym czasie.

Jeśli chodzi o owoce, jakie wydaje ta roślina, to są to jagody, które mogą przybierać różny kształt w zależności od odmiany. Są bardzo smaczne, słodko-kwaśne i leciutko gorzkie, dzięki czemu można zjeść ich większą ilość i na pewno nie poczujemy mdłości. Owoce pojawiają się już w drugim roku po posadzeniu krzewu i dojrzewają dość nierównomiernie, dlatego trzeba je często zbierać, stale kontrolując, czy nie pojawiły się nowe dojrzałe, gotowe do zbioru jagody.

Wymagania i uprawa jagody kamczackiej

Roślina ta musi mieć zapewnioną dużą ilość słońca, dlatego musimy posadzić ją na stanowisku, które nie jest ocienione, chyba że jedynie odrobinę. Jeśli będzie mieć zbyt wiele cienia, nie będzie dobrze rosnąć, owoce będą dłużej dojrzewać i mogą nie być tak słodkie, jak powinny. Rodzaj gleby nie jest bardzo ważny, ale oczywiście lepiej, by była ona żyzna. Powinna też cechować się umiarkowaną wilgotnością. Najlepszy będzie odczyn lekko kwaśny, ale jeśli w naszym ogrodzie czy na działce znajduje się inna gleba, nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy mimo to zasadzili tam krzewy tej jagody. Roślina ta nie jest bowiem bardzo wymagająca i ciężko ją zniszczyć, nawet silny mróz, do 35 ºC nie jest jej straszny, podobnie jak długotrwałe przesuszenie gleby. Nawet kwiaty są wytrzymałe na przymrozki do -6 ºC, co jest oczywiste, jako że pojawiają się wówczas, gdy jeszcze w naszym klimacie często zdarza się taka temperatura, zwłaszcza nocami.

jadoga-kamczacka

Rośliny najlepiej jest sadzić, podobnie jak większość krzewów, jesienią albo wiosną. Należy pamiętać o tym, by przed wsadzeniem krzewów solidnie użyźnić glebę, najlepiej za pomocą kompostu lub obornika. Najkorzystniejsze proporcje to 10-15 kg kompostu albo obornika na 1 roślinę – to ilość optymalna. Ponadto konieczne jest przekopanie wierzchniej warstwy ziemi zanim umieścimy w niej gotowane do sadzenia krzewy. Rośliny należy umieszczać w glebie, zachowując pomiędzy nimi odległość nie mniejszą niż 1 metr i lepiej nie większą niż 1,5 metra. Ziemia wokół krzewów powinna być wyściółkowana – najlepiej jest użyć do tego trocin, wcześniej przekompostowanych, albo drobnej kory, jednak jeśli z jakiegoś powodu wykonanie tego zabiegu jest dla nas kłopotliwe, ewentualnie możemy go sobie darować.

Pielęgnacja krzewów

Dla wielu osób bardzo wygodne na pewno okaże się to, że krzewu jagody kamczackiej nie przycina się tak często jak innych, które na przykład trzeba przycinać każdego roku, jak maliny czy jeżyny. Tę roślinę należy przyciąć dopiero 4 lub 5 lat po posadzeniu jej. Ma to na celu usunięcie najstarszych pędów, a także pędów drobnych, których jest za wiele, bo ich wzrastanie na pewno przełożyłoby się na osłabienie rośliny i mniejsze owocowanie.

Koniecznie należy zaś krzewy podlewać, ponieważ jeśli będziemy czekać na opady deszczu, może się to okazać za mało. Podlewanie najważniejsze jest w okresie wiosennym, gdy w naszym klimacie nie ma zbyt wielu opadów, a także wtedy, gdy pojawią się zawiązki owoców – należy podlewać krzewy od momentu ich pojawienia się, aż po dojrzewanie, bo krzewy potrzebują wówczas zwiększonych ilości wody.

jagoda-kamczacka-uprawa

Jeśli zaś chodzi o nawożenie, to trzeba je zacząć już od momentu, w którym stwierdzimy, że posadzone krzewy przyjęły się. Nawożenie powinno trwać do końca czerwca. Najlepiej jest nawozić jagodę kamczacką wieloskładnikowym nawozem mineralnym przeznaczonym do borówki wysokiej, gdyż zawiera on wszystkie składniki, których mogą potrzebować te krzewy.

Kolejną dużą zaletę, która przemawia za uprawianiem tych roślin, jest fakt, że nie są one atakowane przez żadne choroby ani szkodniki. Dzięki temu możemy zaoszczędzić na stosowaniu środków ochrony i nie musimy martwić się, że troskliwie przez nas pielęgnowane rośliny zmarnieją z powodu jakiejś choroby czy pasożytów.

Tagi:

  • jak zrywac pieczarki

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.