Jak uprawiać sałatę?

Sałata jest warzywem smacznym, a przy okazji niezbyt trudnym w hodowli. Warto też podkreślić, że różne odmiany sałat mają dość podobne wymagania glebowe – potrzebują żyznej, próchnicznej i lekkiej ziemi, dlatego możemy je z powodzeniem sadzić obok siebie i liczyć na ładne plony.

Kolejnym atutem sałaty jest to, że rośnie ona bardzo szybko, w związku z tym ma krótki okres uprawy, stąd możemy ją wysiać je na tej samej grządce, na której później posadzimy ogórki lub pomidory.

Jak przygotować rozsadę sałaty?

Rozsadę sałaty przygotowujemy, siejąc ją do płytkich pojemników lub skrzynek z odkwaszonym torfem, które z kolei trzymamy w miejscu nasłonecznionym i podlewamy regularnie, jednak nie za dużo. Gdy sałata wypuści pierwsze listki, pikujemy siewki do niewielkich pojemników z wyciętymi na dnie otworami, a gdy wypuści 3-4 liście, przesadzamy ją do gruntu. Jeżeli są sprzyjające warunki, może to nastąpić już na przełomie marca i kwietnia, wówczas uprawiamy ją pod folią perforowaną albo w niskich tunelach.

Rozsada powinna mieć trzy, cztery liście i silne korzenie. Jeśli chcemy zbierać główki sałaty wiosną i latem, musimy wysiewać nasiona co dwa tygodnie.

Jak pielęgnować sałatę?

Pielęgnacja roślin polega na spulchnianiu gleby, systematycznym odchwaszczaniu oraz podlewaniu. Sałatę wycinamy, gdy liście uformują się w główkę. Odmianę rzymską dobrze jest wcześniej wybielić. Zabieg ten polega na związaniu zewnętrznych liści. Wówczas te, które są w środku, zostaną pozbawione światła i będą delikatniejsze w smaku.

Najpopularniejszą odmianą jest sałata głowiasta masłowa, np. Debata i Cud Yoorburgu. Możemy też uprawiać słodszą rzymską lub kruchą o dużych, pofałdowanych liściach. Smaczna jest sałata rozetowa (liściowa), np. lwa, która nie tworzy główki – zrywamy pojedyncze liście.

salata-jak-sadzic

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.