Kwiaty możecie suszyć na wiele sposobów. Metoda suszenia zależy głównie od rodzaju roślin. Wiele kwiatów można zasuszyć wieszając je główką do dołu. Te o ciężkich kwiatostanach lepiej zasuszać w pozycji leżącej, zaś w przypadku kwiatów o bardzo delikatnych płatkach warto wykorzystać mieszankę krzemionkową, którą można nabyć w sklepach ogrodniczych.
- Suszenie główkami do dołu. Korzystając z tej metody możecie zasuszać pnącza, ostróżki, róże i makówki. Pamiętajcie aby większe kwiaty podwieszać pojedynczo, mniejsze zaś musicie związać taśmą elastyczną w nieduże pęczki. Bukieciki warto rozwiesić na drewnianym pręcie pod sufitem lub na suszarce do bielizny. Kwiaty powinny wisieć w suchym i ciemnym miejscu. Musicie również zapewnić swobodny przepływ powietrza między poszczególnymi wiązankami – minimalna odległość to ok. 25 cm. Pamiętajcie, że rośliny schną w różnym tempie.
- Suszenie w wazonie. Ten sposób dotyczy kwiatów, których łodygi są dość mocne jak np: hortensje, ozdobna trawa pampasowa. Pamiętajcie jednak, aby na dno wazonu nalać odrobinę wody. Dzięki niej zostanie utrzymane odpowiednie tempo suszenia oraz właściwy kolor. Tak pozostawione rośliny schną przeważnie około 10 dni.
- Suszenie w pozycji leżącej. Ta metoda idealnie sprawdza się wśród kwiatów ciężkich kwiatostanach. Musicie jednak wiedzieć, że ten sposób niekiedy zawodzi, ponieważ często walory estetyczne tak suszonej rośliny pozostawiają wiele do życzenia. Zdarza się, że górna część łodyg wygina się, a sam kwiatek zwiesza główkę.
- Suszenie roślin na drucianej siatce rozpiętej na pudełku. Kwiaty należy wówczas przetknąć przez otwory w siatce w ten sposób, aby wystawała główka, a łodyga swobodnie zwisała po drugiej stronie. Ten sposób suszenia znakomicie sprawdza się przy kwiatach ozdobnego czosnku oraz karczocha.
Mieszanka krzemionkowa. W ten sposób należy suszyć kwiaty o delikatnych płatkach tj. bratki, cynie, narcyzy. Substancją należy wysypać dno plastikowego pojemnika. Na wierzchu połóżcie kwiaty i delikatnie przysypcie je kryształkami krzemionki. Pamiętajcie aby szczelnie zamknąć pojemnik. Zaleta tej metody jest jej czas, albowiem suszki powinny być gotowe zaledwie po 2-3 dniach. Są one bardzo kruche i delikatne, zatem ostrożnie wyciągajcie je z pojemnika. Aby oczyścić je z pozostałych kryształków krzemionki użyjcie małego pędzelka.