Cebula jest doskonale znanym i niezwykle często używanym warzywem. Jej dobroczynne właściwości takie jak pobudzanie apetytu, odkażanie i przeciwdziałanie chorobom, znane były już wśród Egipcjan.
Doskonała ocena cebuli przetrwała do dziś.
Cudowne właściwości cebuli
Odkryto, że cebula jest niskokaloryczna, a posiada za to wiele witamin, np.: C, A, B, PP oraz bogaty asortyment soli mineralnych, takich jak: siarka, wapń, cynk, potas, krzem, jod. Wynika z tego, że warzywo to powinno znajdować się w jadłospisie każdego z nas. Cebula jest zbawienna
dla naszego organizmu w okresach jesienno-zimowych, ciągłego zmęczenia i osłabienia. W momencie, gdy nasz organizm jest osłabiony, gdy czujemy się rozbici i rozdrażnieni, gdy okazuje się, że wypadają nam włosy, mamy tendencję do przeziębień powinniśmy spożywać spore ilości cebuli.
Największą wartość ma cebula spożywana na surowo, szczególnie w postaci soku lecz osoby z problemami żołądkowymi powinny przyjmować ją raczej ugotowaną bądź ewentualnie podduszoną. Warto wiedzieć, że cebula suszona staje się praktycznie bezwartościowa. Nasi przodkowie z cebuli przyrządzali soki i wiele leków. Niektóre receptury przetrwały do dziś.
Sok z cebuli
Sok z surowej, wyciśniętej cebuli zmieszany z płynnym miodem w proporcji pół na pół, działa kojąco, likwiduje kaszel i przeziębienie. Zażywany 3 razy dzienni, po łyżeczce, bardzo szybko nas uleczy.
Syrop z cebuli i miodu
Leczy zapalenie gardła, krtani, kaszel oraz skutki przeziębienia. Syrop przygotowuje się z soku z wyciśniętej cebuli i miodem w takich samych proporcjach. Oba składniki należy zagotować do momentu aż powstanie gęsty, klarowny syrop. Powinno się zażywać co 2 godziny łyżeczkę do herbaty.
Syrop z soku z cebuli i wódki
Stosuje się go jako środek zapobiegawczy w okresach jesienno-zimowych. Aby go przygotować, należy dwie duże cebule bardzo drobno posiekać i zalać szklanką wódki. Tak przygotowaną ciecz należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni.
Po upływie tego czasu nalewkę należy odcedzić, przelać do butelki z ciemnego szkła i zażywać (jeden kieliszek) w okresach podwyższonego ryzyka zachorowań na grypę bądź przeziębienie. Aby zniwelować przykry zapach z ust, bezpośrednio po wypiciu specyfiku należy powoli i dokładnie rozgryźć i żuć kilka ziaren palonej kawy bądź zjeść małą kanapkę z masłem, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.