Od setek tysięcy lat wiadomo, że owies pomaga schudnąć. Owsiankę zwykle spożywamy w dzieciństwie, ale w dorosłym życiu także warto ja mieć w swoim menu.
Dzięki przygotowaniu płatków owsianych z cynamonem można przyspieszyć spalanie tłuszczu, a tym samym – nadwagi. Oba produkty spożywcze zawierają bowiem w swym składzie substancje pomagające walczyć z nadprogramową tkanką tłuszczową.
Do zalet owsa zalicza się:
– skład bogaty w naturalne przeciwutleniacze, które powodują większą jędrność skóry dzięki większej produkcji kolagenu,
– pozytywny wpływ na metabolizm, dlatego warto jeść go przed treningiem albo zadaniami wymagającymi wysiłku,
– dużą zawartość błonnika, który pomaga na problem z zaparć,
– pozytywny wpływ na reguluje poziomu insuliny (działa skuteczniej niż leki na receptę).
Warto więc spożywać owsiankę na wodzie, która dodatkowo jest niskokaloryczna.
Cynamon zaś poleca się spożywać, ponieważ:
– wspomaga system odpornościowy,
– naturalnie wspomaga odchudzanie,
– wzmacnia mózg i pamięć,
– jest skutecznym środkiem bakteriobójczym,
– pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Płatki owsiane z cynamonem
Składniki:
– filiżanka płatków owsianych
– wanilia
– przegotowana lub przefiltrowana woda
– cynamon
– miód
Sposób przygotowania:
Filiżankę płatków owsianych zalać 2 szklankami przegotowanej lub oczyszczonej wody. Pozostawić do wchłonięcia wody na ponad siedem godzin. Po tym czasie osączyć płatki z resztek wody. Dodać miód, cynamon i odrobinę wanilii do smaku.