Pasta jajeczna jest idealna na kanapkę lub bułkę – możemy kupić gotową w sklepie, jednak jej smak jest dużo gorszy niż tej wykonanej w domu. Domowa pasta jest bardzo smaczna, pożywna i prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na kolację. Możesz zrobić z nią kanapki do pracy czy szkoły. Jest szybka w wykonaniu, dlatego możesz uraczyć nią niezapowiedzianych gości.
Pasta jajeczna jest wspaniałą propozycją dla miłośników jajek i nie tylko! Dzisiaj podpowiemy Wam, jak ją wykonać.
Potrzebne składniki
- 4 jajka
- majonez
- 2 kostki miękkiego serka topionego
- 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
- 1 nieduża cebula
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: zielona pietruszka lub szczypiorek
Sposób przygotowania
Sparz jajka gorącą wodą, po czym ugotuj je na twardo (około 10 minut). Po zagotowaniu polej je zimną wodą i poczekaj aż trochę ostygną. Obierz je ze skorupki i rozgnieć widelcem, zetrzyj na tarce lub rozgnieć przez praskę. Następnie w miseczce rozgnieć widelcem serek topiony razem z masłem i majonezem aż do uzyskania konsystencji pasty. Bardzo drobno pokrój cebulę i dodaj ją razem z jajkami do masy serkowej.
Całość dokładnie wymieszaj i dodaj posiekanego szczypiorku lub też pietruszki. Pasta jest gotowa do nałożenia na kanapkę, świeża smakuje najlepiej, ale możesz ją też przechowywać w lodówce.