Jak zrobić pastę jajeczną?

Pasta jajeczna jest idealna na kanapkę lub bułkę – możemy kupić gotową w sklepie, jednak jej smak jest dużo gorszy niż tej wykonanej w domu.  Domowa pasta jest bardzo smaczna, pożywna i prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na kolację. Możesz zrobić z nią kanapki do pracy czy szkoły. Jest szybka w wykonaniu, dlatego możesz uraczyć nią niezapowiedzianych gości.

Pasta jajeczna jest wspaniałą propozycją dla miłośników jajek i nie tylko! Dzisiaj podpowiemy Wam, jak ją wykonać.

Przepis na pastę jajeczną

Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • majonez
  • 2 kostki miękkiego serka topionego
  • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
  • 1 nieduża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: zielona pietruszka lub szczypiorek

Sposób przygotowania

Sparz jajka gorącą wodą, po czym ugotuj je na twardo (około 10 minut). Po zagotowaniu polej je zimną wodą i poczekaj aż trochę ostygną. Obierz je ze skorupki i rozgnieć widelcem, zetrzyj na tarce lub rozgnieć przez praskę. Następnie w miseczce rozgnieć widelcem serek topiony razem z masłem i majonezem aż do uzyskania konsystencji pasty. Bardzo drobno pokrój cebulę i dodaj ją razem z jajkami do masy serkowej.

Całość dokładnie wymieszaj i dodaj posiekanego szczypiorku lub też pietruszki. Pasta jest gotowa do nałożenia na kanapkę, świeża smakuje najlepiej, ale możesz ją też przechowywać w lodówce.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.