Jak przyrządzić sałatkę z kapusty włoskiej i gruszek?

Choć połączenie to może wydawać się nietypowe, sałatka doskonale smakuje i stanowi świetne urozmaicenie dla tych znanych nam i wybieranych przez nas od dawna.

Jeżeli więc lubicie oryginalne smaki – spróbujcie połączenia kapusty włoskiej i gruszek, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni! :)

 

Sałatka z kapusty włoskiej i gruszek

Składniki na 8 porcji sałatki:

  • 1 kg gruszek,
  • 10 dag masła,
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • skórka z 1 kromki razowego chleba,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce na niewielkie kawałki. Masło stopić w rondelku. Włożyć gruszki i poddusić. Kapustę oczyścić i pokroić na kawałki, obgotować w osolonym i ocukrzonym wrzątku wraz ze skórką od chleba.

Obgotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody i dodać do gruszek. Masę posypać mąką i dusić do miękkości, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.