Choć połączenie to może wydawać się nietypowe, sałatka doskonale smakuje i stanowi świetne urozmaicenie dla tych znanych nam i wybieranych przez nas od dawna.
Jeżeli więc lubicie oryginalne smaki – spróbujcie połączenia kapusty włoskiej i gruszek, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni! :)
Składniki na 8 porcji sałatki:
- 1 kg gruszek,
- 10 dag masła,
- 1 główka włoskiej kapusty
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka mąki,
- skórka z 1 kromki razowego chleba,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzania:
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce na niewielkie kawałki. Masło stopić w rondelku. Włożyć gruszki i poddusić. Kapustę oczyścić i pokroić na kawałki, obgotować w osolonym i ocukrzonym wrzątku wraz ze skórką od chleba.
Obgotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody i dodać do gruszek. Masę posypać mąką i dusić do miękkości, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.