Placek naleśnikowy stanowi jedynie bazę potrawy, ale od jego smaku i wyglądu będzie w zdecydowanej mierze zależeć fakt, czy będzie on smaczny i atrakcyjny.
Dzisiaj kilka rad, które pomogą Ci wykonać naleśniki idealne.
Zasady przygotowywania dobrych naleśników
Naleśniki powinny być cieniutkie i elastyczne, tak, aby łatwo można było je składać, rolować czy wiązać w „sakiewki”.
Ciasto na naleśniki
Sekretem udanego ciasta jest gazowana woda mineralna pół na pół z mlekiem. Surowe ciasto powinno stać około 30 minut, aby w tym czasie „odpoczęło”.
Przed smażeniem trzeba do niego wlać olej i wtedy można robić naleśniki, nie dodając dodatkowej porcji tłuszczu.
Farsz do naleśników
Jeśli chodzi o farsz, to wszystko zależy od naszych preferencji smakowych, ponieważ można podawać je na słodko; z dżemem lub konfiturą, serkiem waniliowym czy twarożkiem.
Można także przyrządzić je w wersji pikantniejszej, ze szpinakiem i serem feta lub mięsem mielonym.
Dzieciom głównie przypadną do gustu naleśniki przygotowane z farszem z małych kawałków kurczaka i brokułów, z dodatkiem żółtego sera. Tego rodzaju naleśniki można podpiekać w piekarniku w sosie beszamelowym, a także podawać z sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem.
Aby naleśniki przygotowane w wersji na słodko były bardziej atrakcyjne, można podsmażyć je na patelni i podać z sosem czekoladowym, musem jabłkowym lub z kawałkami owoców.