Aby zapobiec zatruciom pokarmowym, których nie lubi chyba nikt z nas, należy przestrzegać kilku prostych zasad.
Omawiamy je poniżej. Zapraszamy do lektury!
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym? – wskazówki
Przede wszystkim konieczne jest mycie rąk przed kontaktem z każdym produktem żywnościowym, sprawdzanie terminów przydatności do spożycia umieszczonych na opakowaniach, dokładne mycie desek do krojenia drobiu czy ryb (najlepiej używać ich tylko do tego celu), odgrzewanie ugotowanych potraw nie więcej niż raz, a także przechowywanie szybko psującej się żywności w warunkach chłodniczych.
Lepiej unikać latem żywności zawierającej surowe jaja, rozmrażać produkty w lodówce, dbając przy tym, aby wycieki z rozmrażających się mięs nie dostały się do innych artykułów spożywczych, nie pić nieprzegotowanej wody z kranu lub studni, dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem, a także nie zamrażać ponownie raz rozmrożonej żywności.