Pieczarki w warunkach domowych można uprawiać np. w piwnicy, w temperaturze od 12 do 20 stopni Celsjusza dbając o stały dostęp świeżego powietrza, który zapobiega m.in. przerostowi trzonu pieczarki. Nie jest potrzebne światło dzienne.
Pierwsze zbiory pojawiają się po ok. 3-4 tygodniach po zaszczepieniu grzybni, jeżeli uda nam się zachować odpowiednią temperaturę – ok. 18 stopni. W okresie zbiorów trzeba dbać o odpowiednie nawilżane ziemi. Pieczarki powinno się zbierać, gdy osłona pod kapeluszem zacznie się łuszczyć – wykręcamy je wtedy z podłoża. Można je zbierać kilkukrotnie, przy każdym rzucie usuwając owocniki chore lub martwe i odpowiednio nawadniając.
Zebrane pieczarki pozbawiamy zabrudzonych podstaw trzonów, w lodówce możemy je przechowywać w zależności od odmiany od 4 do 6 dni, ewentualnie możemy je zamrozić, suszyć, marynować lub konserwować.