Jak pchnąć kulą?

Pchnięcie kulą to konkurencja techniczna, dlatego niezwykle ważne jest nauczenie się właściwej techniki. Bardzo ważna jest też płynność ruchów oraz praca nóg. Oprócz techniki musimy również pamiętać o odpowiednim przygotowaniu sprawnościowym, bowiem kondycja i koordynacja są tutaj niezbędne.

Koło, z którego pchamy kulę ma średnicę 2,135 m, a przednia część jest ograniczona progiem.
Wyróżniamy dwa etapy pchnięcia kula: rozbieg oraz wypchnięcie.

Kulę układamy w prawej dłoni, u nasady trzech środkowych palców, a kciukiem i małym palcem podtrzymujemy kulę z boku. Następnie kulę przykładamy do szyi przy dołku nadobojczykowym, łokieć powinien być skierowany w bok na zewnątrz i w dół. Kulę staramy się trzymać swobodnie, na napinając mięśni.

Stajemy w tylnej części koła, tyłem do progu. Ciężar ciała spoczywa na prawej nodze, lewa noga lekko z tyłu, dotyka palcami koła (w następnej fazie będziemy przenosić ciężar ciała na tą nogę). Lewą rękę trzymamy w górze, skierowaną w przód, lekko ugiętą w łokciu.
Następuje skłon tułowia w przód z równoczesnym podniesieniem lewej nogi (w górę do tyłu), prawa lekko ugięta. Następuje swobodne opuszczenie lewej ręki, ugięcie prawej nogi do kąta blisko 90 stopni, tułów w przód, klatka piersiowa prawie dotyka prawego uda.

Wykonujemy ruch zamachowy lewą nogą, ciężar ciała przenosimy z przedniej części stopy prawej nogi, na tylną część, gdy ciężar ciała znajduje się na pięcie, noga powinna być prosta w stawie kolanowym. Wtedy następuje odbicie z prawej nogi (tzw. doskok), przez moment jesteśmy w powietrzu, prawa noga zgina się w stawie kolanowym i stopa jest przenoszona nad powierzchnią koła w okolice środka koła (podczas doskoku skręcamy ją o jakieś 45-90 stopni w kierunku progu, ale ciągle jesteśmy tyłem do niego, następuje też delikatny skręt miednicy w kierunku pchnięcia, z kolei góra ciała; obręcz barkowa nie powinna zmieniać pozycji – oś bioder jest skręcona do około 90 stopni w stosunku do osi barków (dolna część ciała wyprzedza ruch górnej, właśnie dzięki temu możliwe jest aktywne przyspieszenie kuli w końcowej fazie pchnięcia). Lądujemy na obie nogi (prawa noga powinna być troszkę wcześniej niż lewa), stopa lewa powinna być blisko wewnętrznej części progu. Przy lądowaniu wykonujemy amortyzację, czyli lekki przysiad, co później dodatkowo pomoże w wypchnięcie kuli i aktywnym przyspieszeniu.

W chwili, gdy obie nogi dotykają powierzchni koła wykonujemy ruch skrętno-wyprostny prawej nogi (w przód i w górę). Ruch ten rozpoczynamy od nóg, potem przechodzimy do ruchu tułowiem. Najpierw obracamy oś miednicy, a gdy jest ona ustawiona mniej więcej 90 stopni w stosunku do kierunku pchnięcia, zaczynamy obrót obręczy barkowej. Wykonujemy ruch skrętny aż do momentu ustawienia klatki piersiowej przodem do kierunku pchnięcia. Lewa strona ciała zatrzymuje się i następuje aktywny ruch prostowników prawej ręki (ruch wypychający kulę) z równoczesnym ostatecznym skrętem obręczy barkowej w przód – i wypchniecie kuli.

Przy energicznym wypchnięciu kuli niezbędna jest szybka zmiana nogi podporowej; oparcie prawej nogi o wewnętrzną część progu. Należy pamiętać, aby z koła wychodzić jego tylną połową, w przeciwnym razie rzut będzie spalony.

 

Jak pchnąć kulą – wideo porady

Technika pchnięcia kulą

 

Pchnięcie kulą

Tagi:

  • jak zrobić pchniecie kulą
[Głosów:0    Średnia:0/5]

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!