Pomysłów na to, w jaki sposób się odżywiać, jest naprawdę wiele. Dietetycy, lekarze i naukowcy co rusz podsyłają nam nowe niuanse i wskazówki, co i jak jeść, aby zachować zdrowie, dobre samopoczucie i sprawność na lata. Nie ma chyba diety idealnej dla każdego, jednak warto przyjrzeć się bliżej diecie dla grup krwi. Oparta jest ona na znajomości grupy krwi i pozwala odżywiać się zgodnie z tym, co – przynajmniej teoretyczne – najlepsze dla danej osoby.
Jeżeli bowiem znamy swoją grupę krwi, możemy dowiedzieć się także nieco na temat naszych genetycznych przodków – tego, czym się zajmowali i co jedli. Podążając zgodnie z wyznacznikami przygotowanymi przez naukowców, możemy zachować wigor, odporność i szczupłą sylwetkę na długo. O czym więc trzeba pamiętać, odżywiając się zgodnie z grupą krwi?
Wskazówki, jak odżywiać się zgodnie z grupą krwi
Genetycy są zdania, iż nasze geny (przede wszystkim grupa krwi) znają wydarzenia sprzed tysięcy lat, kiedy nasi przodkowie dopiero stawiali pierwsze kroki na świecie, i lepiej wiedzą, co powinniśmy jeść, aby zachować zdrowie.
Grupa krwi 0
Zgodnie z badaniami najstarsza jest grupa krwi 0, posiadali ją wszyscy pierwotni ludzie, żyjący na jednym terytorium i na nim poszukujący pożywienia. Byli to pierwotni myśliwi, bezwzględni, o niespożytej energii, stalowych mięśniach i silnej woli. Osoby z tą grupą krwi powinny jadać dużo zwierzęcego białka, oczywiście najlepiej chudego, sięgać po ryby morskie, warzywa i owoce, a także mineralną wodę gazowaną, natomiast unikać kalafiora i kapusty, mleka i jego przetworów, a także pszenicy (szkodzi gluten!) i fasoli oraz soczewicy.
Grupa krwi A
Dieta krwi A pojawiła się na terenie Syrii i Palestyny, kiedy ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia i uprawiać zboże, a także oswajać i hodować dzikie zwierzęta. Dla osób z tą grupą krwi wskazane są rośliny strączkowe i morskie ryby, napoje mleczne, stanowiące dobre źródło białka, warzywa oraz owoce, woda z cytryna i napar z głogu. Niewskazane są z kolei mięso, bardzo ciężkostrawne, cukier i kofeina, mleko oraz sery, a także obecny w mąkach i kaszy gluten.
Grupa krwi B
Powstała w Azji Środkowej i Północnej, gdzie mieszkali przede wszystkim hodujący zwierzęta koczownicy. Jej protoplaści przemierzali stepy, nie znali wygód, jedli wszystko, co wpadło im w ręce i byli najprawdopodobniej silnie intuicyjni. Dieta dla osób z tą grupą krwi powinna być bogata w mięso wołowe i baraninę, ryby słono i słodkowodne, nabiał, zielone warzywa i owoce, powinny one także unikać kurczaka i indyka, pszenicy, kukurydzy i sezamu.
Grupa krwi AB
Powstała z mieszania się grupy krwi A i B, kiedy do Europy dotarli przedstawiciele grup Krwi A i B. Jest ona więc ewolucyjnie najmłodsza, stanowi produkt ewolucji i jest najlepiej dostosowana do jej wymogów. Osoby z tą grupą krwi mogą sięgać z powodzeniem po soję, jakja, ryby słodkowodne i słonowodne, maślankę czy kefir, a także owoce, warzywa, wodę z sokiem z cytryny czy kawę bezkofeinową, powinny natomiast unikać czerwonego mięsa, pszenicy i fasolki nerkowatej.