Mimo iż osoby po 40. roku życia w obecnych czasach wyglądają i czują się tak samo młodo jak wtedy, gdy miały 10-15 lat mniej, to faktem jest, że w tym wieku zapotrzebowanie organizmu na niektóre składniki zmienia się.
Dieta ma wpływ na samopoczucie, a także na skłonność do tycia i schorzenia, na przykład sercowo-naczyniowe, szkieletowe czy pokarmowe znacznie większe niż do tej pory, dlatego konieczne jest odpowiednie odżywianie.
Dieta po 40. roku życia
U osób, które przekroczyły czterdziestkę, zmniejsza się zapotrzebowanie organizmu na energetyczność posiłków, co ma między innymi związek z tym, że osoby w tym wieku zwykle nie prowadzą już tak intensywnego trybu życia jak osoby młodsze, mają bardziej ustabilizowane życie prywatne i zawodowe, ale też ma to związek ze zmianami zachodzącymi w organizmie. W tym wieku łatwiej jest przybrać na wadze, dlatego trzeba uważać, by spożywane posiłki nie były tak ciężkie. Codzienne menu powinno być więc lekkostrawne, najlepiej wzorowane na diecie śródziemnomorskiej, która uważana jest za najzdrowszy sposób żywienia na świecie. W komponowanych każdego dnia posiłkach nie powinno zabraknąć dużej ilości świeżych, najlepiej surowych warzyw, oliwy z oliwek i ryb.
Ponieważ w tym wieku pojawia się również ryzyko zachorowania na groźną osteoporozę, w codziennej diecie nie może zabraknąć wapnia, najlepiej w postaci chudego nabiału, polecany jest również drób, jaja, orzechy, najlepiej ziemne i laskowe, a także migdały, które zawierają cenne magnez i cynk, zatem pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, a jest to bardzo ważne zwłaszcza dla osób, które mają dziedziczne skłonności do schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Niezbędny jest również potas, który ma wpływ na utrzymanie właściwego poziomu ciśnienia tętniczego. Pierwiastek ten można znaleźć w pomarańczach, morelach, pomidorach i gruszkach. Warto również sięgać po banany oraz awokado, które jest źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli chodzi o to, jakich pokarmów należy unikać po 40. roku życia, to są to przede wszystkim słodkie przekąski zawierające utwardzane tłuszcze, gdyż przyczyniają się one do powstawania tzw. otyłości brzusznej, ta zaś jest bardzo groźna dla zdrowia. Trzeba unikać ciężkich ciast z kremem, a także słonych przekąsek jak paluszki, chipsy czy solone orzeszki. Niepolecane są także produkty typu light, na przykład nabiałowe, po które chętnie sięgają zwłaszcza osoby odchudzające się. Należy je spożywać bardzo umiarkowanie, bo co prawda posiadają mniejszą zawartość tłuszczu, ale za to zawierają dużo cukru, poza tym słabiej niż normalne produkty sycą, zatem trzeba zjeść ich więcej, by się najeść.
Dieta po 50. roku życia
W tym wieku u kobiet zaczyna się menopauza, a u mężczyzn – andropauza. Zmiany te przyczyniają się głównie do szybszego tycia, dlatego dieta musi być jeszcze bardziej lekkostrawna. Kobiety powinny spożywać duże ilości warzyw strączkowych – soi, fasoli i grochu, które pomagają łagodzić przykre objawy menopauzy, także jeśli chodzi o większe skłonności do tycia, dzięki temu, że posiadają fitoestrogeny, które przypominają kobiece hormony. Nie wolno jednak przesadzać z tymi warzywami, gdyż są one dość ciężkostrawne i ich nadmiar w diecie może zaskutkować problemami gastrycznymi.
Ponadto należy spożywać duże ilości witaminy D3, która pomaga zapobiegać osteoporozie, a jest to bardzo ważne, gdyż po 50. roku życia ryzyko zachorowania na tę chorobę jeszcze się zwiększa. Witaminę D3 można znaleźć w rybach takich jak sardynki czy makrele, a także w tranie, wątróbce, żółtkach jaj i w serze. Warto również sięgać po olej lniany, chudy drób i chudy nabiał. Zdecydowanie za to należy unikać ciast z kremem, wszelkich słonych kalorycznych przekąsek oraz znacznie ograniczyć ilość spożywanej soli, nie tylko jeśli chodzi o solenie potraw, ale też jej zawartość w gotowych produktach (należy uważnie czytać etykiety i wybierać te produkty, które nie zawierają dużych ilości tej niezdrowej przyprawy).
Dieta po 60. roku życia
Problemem wielu osób po 60. roku życia są uciążliwe problemy gastryczne. Doskonale łagodzą je zioła i przyprawy takie jak majeranek czy kminek, warto zatem obficie dodawać je do potraw, nadając im tym samym lepszy smak. Ponadto w tym wieku częstą przypadłością jest cukrzyca typu II, której pojawieniu się sprzyja nadmiar skrobi w diecie, należy więc ograniczyć jej ilość w diecie, rezygnując z tych produktów pokarmowych, które zawierają jej wielkie ilości, jak na przykład tłuste, ciężkie, zawiesiste sosy.
Należy również wystrzegać się pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują skoki poziomu cukru we krwi. Są to między innymi: chipsy, ciasto francuskie, ciasta drożdżowe. Inne pokarmy, po które lepiej nie sięgać, to margaryna, smalec, produkty typu instant. Bardzo polecane są zaś przede wszystkim warzywa, najlepiej świeże i surowe, zwłaszcza marchew, pomidory i pietruszka. Zawierają one cenne witaminy A, C i E, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli chronią organizm przed szybko postępującymi procesami starzeniowymi.