Jak przyrządzać arbuza?

Arbuz aż prawie w stu procentach składa się z wody, dlatego posiada taką orzeźwiającą moc. Na bazie tego owocu można przygotować sporo smakowitych drobiazgów.

Co zrobić z arbuza?

Arbuzowa salsa do ryb z pieca i grilla

Dwie szklanki pokrojonego w kostkę miąższu arbuza wymieszaj z ½ szklanki pokrojonych zielonych oliwek, ½ pokrojonego drobno ogórka, małą posiekaną papryczką jalapeno, dwiema łyżkami posiekanej czerwonej cebuli i dwiema łyżkami octu balsamicznego.

Grillowany arbuz z szynka parmeńską

Plastry arbuza o grubości 1 cm, obierz i  pokrój w ćwiartki. Z dwóch stron posmaruj cienki oliwą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Grilluj minutę z każdej strony. Następnie połóż kawałki arbuza na talerzu, obłóż pokrojonym w kostkę serem pleśniowym i paskami szynki parmeńskiej.

Arbuzowa granita

Do małego garnka wlej 1/3 szklanki soku z arbuza i 1/3 szklanki cukru. Podgrzewaj do czasu, aż cukier się ładnie rozpuści. W misce malaksera zmiksuj 6 szklanek pokrojonego miąższu arbuza bez pestek z ¼ szklanki soku z limonki albo cytryny, dwiema łyżeczkami posiekanej świeżej mięty i ewentualnie kilkoma kroplami olejku miętowego. Do musu wlej syrop cukrowy i zmiksuj. Wlej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Zamrażaj minimum sześć godzin. A przed podaniem rozgnieć grudki widelcem.

Sałatka z pomidorów z arbuzem i owczym serem

Cztery malinowe pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w plasterki. ¼ schłodzonego arbuza obierz, odrzuć pestki, miąższ pokrój w kostki, a ser (20 dag ) pokrój w kostkę. W misce dokładnie wymieszaj cztery łyżki oleju rzepakowego, łyżkę miodu wielokwiatowego, dwie łyżki soku z cytryny i pęczek świeżej mięty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Arbuza, pomidora i cebulę polej sokiem, a potem delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę posyp serem owczym i trzema łyżkami pestek dyni.

arbuz

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.